روستایی در شمال کشور و استان گلستان قطب زعفران است، اهالی با برند مخصوص خود محصولشان را روانه بازار میکنند و این محصول تمام مردم روستا را شاغل کرده است، آنها در فصل برداشت تا ۶۰ هزار نفر از مردم دیگر روستاها را هم شاغل میکنند.
به گزارش روابط عمومی بنیاد هدایت؛ زمانی که از کشاورزی در استانها و مناطق شمالی کشور در ساحل دریای خزر حرفی زده میشود، همه اذهان به سمت شالی کاری و یا کشت مرکبات میرود اما روستاییان منطقهای در استان گلستان ۲۶ سال است که قطب کشت زعفران شدهاند.
روستایی که برای ساکنان روستاهای اطراف هم شغل دارد
روستای وامنان در شهر آزادشهر استان گلستان واقع است. این روستا ۱۵۰۰ نفر ساکن دارد و تا ۳ هزار نفر جمعیت متغیر آن است. افراد بسیاری از آن به شهرهای دیگر مهاجرت کرده بودند اما در فصولی این روستا به قدری فرصت شغلی ایجاد میکند که افرادی در روستاها و شهرهای دیگر هم مشغول به کار میکند. حجت الاسلام محمد احمدی امام روستای وامنان میگوید: «حدود ۱۳ سال است که بهعنوان امام جماعت مسجد جامع روستا مشغول به کار شدم و از همان زمان تصمیم گرفتم در کنار کارهای فرهنگی به خدمات و کارهای اقتصادی هم توجه جدی داشته باشیم. فضای اقلیمی و جغرافیایی منطقه ما به نحوی بود که هم هوای کویری و هم هوای شرجی داشت. با این وجود مردم سراغ کشت زعفران و گیاهان دارویی رفته بودند اما بازار لازم برای درآمدزایی و اشتغالزایی مردم را نداشتند.»
۴۰۰ هکتار زیرکشت زعفران
زعفران گیاهی است گرمسیری و در نقاطی که آب و هوای معتدل داشته و دارای تابستانهای گرم و خشک و آفتابی و پاییز و زمستان نسبتاً ملایم دارد، به خوبی رشد میکند و میشود در این مناطق کاشت زعفران را انجام داد. آب و هوای وامنان برای این کار بسیار مطلوب است.
احمدی میگوید: «هماکنون بیش از ۴۰۰ هکتار از روستای ما و روستاها و شهرهای اطراف زیر کشت زعفران است و برای توسعه این کار نیز شرکت تعاونی زعفرانکاران وامنان را ایجاد کردیم تا کشاورزان دیگر دغدغهای برای فروش زعفران خود نداشته باشند. این تعاونی برند زعفران روستای ما نیز است و در سطح کشور و حتی خارج از کشور زعفران ما با این نام شناخته میشود. کشاورزان هرمیزان از زعفران خود را که نتوانند بفروشند به این تعاونی میفروشند و پول نقد دیافت میکنند. تعاونی هر سال حدود ۷۰۰ کیلو زعفران میخرد و عمدتاً برای فروش به مشهد ارسال میکند و بخشی از محصولات نیز صادر میشود.»
اشتغالزایی برای ۶۰ هزار نفر
در طبقه دوم این تعاونی نیز فضایی برای بستهبندی به صورت کاملاً بهداشتی ایجاد شده است که این روند ۱۰۰ درصد روستا را شاغل کرده است و حتی در زمان برداشت و بستهبندی محصولات تا ۶۰ هزار نفر از شهرها و روستاهای اطراف را در خانههای خود مشغول به کار میکند. این طلبه متولد سال ۵۱ میگوید: «عمده روستاهای کشور با مشکل مهاجرت از روستا مواجه هستند اما ۸۰ درصد افرادی که از روستا ما مهاجرت کرده بودند، در این سالها به روستا برگشتهاند و مشغول به کار شدهاند. هماکنون ۱۲۰ خانواده که رفته بودند، دوباره برگشتند.»
کشت ۸ نوع گیاه دارویی
کشت گیاهان دارویی از دیگر فعالیتهای کشاورزان روستاست. احمدی میگوید: «حدود ۸ نوع گیاه دارویی مانند گل محمدی، آویشن، گل گاوزبان و … در روستای ما کشت میشود و جدای از فروش این گیاهان، از فرآوری آنان مانند اسانسگیری و گلاب گیری نیز محصولاتی تولید میشود و به فروش میرسد. این امور برای بسیاری از افراد روستا موجب اشتغالزایی شد است.»
وامهای قرضالحسنهای که پایه اول کسب و کار مردم است
تأمین سرمایه اولیه این کسب و کارها نیز با همت و توان مالی مردم روستا ایجاد شده است. در دل تعاونی زعفرانکاران صندوق قرضالحسنهای ایجاد شده است که وام ۱۰ میلیون تومان به روستاییان میدهد. امام روستا میگوید: «در مجموع ۱۰۰ درصد مردم روستا متقاضی دریافت این وام برای راهاندازی یا توسعه کار خود هستند. گردش مال این صندوق ما در سال ۳ میلیارد تومان است که وام ۱۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۲۷ ماه به افراد پرداخت میکند. سرمایه اولیه این صندوق با سپردهگذاریهای مردم تأمین شده است.»
منتظر بودجه دولتی نماندیم
این روستاییان برای ساخت و ساز و کارهای عمرانی روستای خود نیز معطل بودجههای دولتی نیستند و خود برای آبادانی روستای خود دست به کار شدهاند. احمدی میگوید: «کارهای عمرانی روستا ۱۰۰ درصد با پولهای دولتی اجرایی شده است. ما در سالهای اخیر دو پل، لوله کشی آب به طول ۱ کیلومتر، انبار کود و سبوس با زیربنای ۴۸۰ متر مربع و … را ساختیم. در طبقه دوم این انبار بنا داریم مغازههایی برای عرضه محصولات مردم و اشتغال آنان در مرحله دوم بسازیم. حسینیه اعظم روستا را نیز با مبالغ مردمی در ۲۵۰۰ مترمربع زیربنا ساختیم که دارای کتابخانه، استخر، سالن ورزشی و … است.»
اجرای برنامه فرهنگی و تربیتی در روستا
این امام روستا جدای از کارهای اقتصادی، در حوزه فرهنگ نیز کارهای بسیاری انجام داده است. او میگوید: «از سال ۶۷ که کشور درگیر جنگ بود، دورههای آموزشی تابستانه در روستا اجرایی کردم و در اوقات فراغت برای نوجوانان جوانان کلاسهای تحصیلی و تربیتی برگزار کردم که همچنان هم ادامه دارد و در این ۳۲ سال هرسال برگزار شده است. در هر مناسبت نیز در روستای ما مجالس اهل بیت برگزار میشود و در مسجد نیز طرح تلاوت قرآن و تفسیر بعد از نمازهای یومیه برگزار میشود.»
در دیگر رسانه ها: