رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه:

امامان محله توانایی کاهش موثر پرونده‌های قضایی را دارند

امامان محله توانایی کاهش موثر پرونده‌های قضایی را دارند
رضا رفیعی‌مهر
0
۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۱

حجت الاسلام صادقی با بیان اینکه فرهنگ اسلامی ابزارهای جایگزین دادگاه را در اختیار دارد، گفت:  امامان محله می توانند به کاهش مؤثر پرونده های قضایی کمک کنند.

به گزارش مرکز رساه بنیاد هدایت، حجت‌الاسلام هادی صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه، امشب در نشست بررسی ظرفیت مساجد در داوری و حل اختلافات در تالار اندیشه بخش مسجد جامعه‌پرداز بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم اظهار کرد: ارتقا و تعالی دادن ائمه جماعات از صرفا اقامه نماز جماعت به امامت مسجد و امامت محله که فردی با ابعاد وظیفه‌ای فراتر است، کار عظیمی بوده و خوشبختانه در حال انجام است.

وی افزود: دستگاه قضا برای گسترش عدل در جامعه شکل گرفته است و در اکثر کشورها هم وجود دارد اما آیا صرفا برای حل اختلاف بین مردم و گسترش عدالت نیاز به مراجعه به قوه قضائیه است؟ پاسخ منطقی منفی است.

صادقی اشاره کرد: تجربه جهانی و آموزه‌های اسلامی پااسخی متفاوت و متنوع برای حل اختلاب وجود دارد، در فرهنگ عمومی بین‌المللی شیوه‌های حل اختلاف غیر قضائی وجود دارد که به ADR معروف هستند.
برپایی دادگاه و صدور حکم قضائی وظیفه حاکمیتی است اما نظام‌های مختلف سیاسی و قضائی به این نیاز رسیده‌اند که سازوکارهایی در کنار قوا قاهره و قضائیه برای حل اختلافات وجود دارد.

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه عنوان کرد: در فرهنگ اسلامی تاکیدات فراوانی بر این وجود دارد که مردم در معاملات و مراودات خود چارچوب‌های لازم را رعایت کنند و حتی در قرآن کریم هم بر کتابت معاملات و توافقات تاکید شده تا از وقوع اختلاف پیشگیری شود بنابراین در قرآن و فرهنگ قرآنی پیشگیری اولویت و ارجحیت دارد.

وی تاکید کرد: یکی از شئون امامت محله حل اختلاف است، ائمه جماعات و محله باید بر اساس فرهنگ قرآنی در درجه اول پیشگیری از وقوع اختلاف را ترویج کنند. در فرهنگ اسلامی راهکارهای فراوانی برای حل اختلافات توصیه شده است، عفو و گذشت، مذاکره و گفتگو، میانجی‌گری و وساطت، داوری و … از راهکارهای جایگزین مراجعه به محاکم در فرهنگ اسلامی است.
صادقی با بیان اینکه امام محله باید مصلح و راس مصلحان بین مردم در محله و جامعه محلی خود باشند، تصریح کرد: در قوه قضائیه مرکز و نهاد رسمی حل اختلافات به نام شوراهای حل اختلاف تشکیل شده بود اما در چند سال اخیر این مرکز به مرکز توسعه حل اختلاف تبدیل شده است تا از سایر ظرفیت‌های حل اختلاف مانند نهاد مسجد و ائمه محله استفاده شود.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه اعلام کرد: حجم گسترده پرونده‌های قضایی به معنا وجود اختلاف واقعی و عمیق بین مردم نیست بلکه اگر نهادهای حل اختلاف مانند مسجد و امام محله نقش خود را به خوبی ایفا کنند، شاهد کاهش چشمگیر پرونده‌های قضایی در کشور خواهیم شد.

در دیگر رسانه ها ببینید: 

خبرگزاری مهر

خبرگزاری شیستان

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!