حجت الاسلام میرمحمدیان خبر داد؛

آغاز عملیات شناسایی و طبقه بندی میدانی مساجد در ۴۲۰ شهرستان/ اطلس مساجد کشور برای نخستین بار تدوین می‌شود

آغاز عملیات شناسایی و طبقه بندی میدانی مساجد در ۴۲۰ شهرستان/ اطلس مساجد کشور برای نخستین بار تدوین می‌شود
حسین فلاح
0
۰۹ مرداد ۱۴۰۳

مدیرعامل بنیاد هدایت از آغاز عملیات شناسایی و طبقه بندی میدانی مساجد سراسر کشور خبر داد و ضمن ارائه شاخص‌های طبقه‌بندی مساجد، خروجی مهم این طرح را تهیه و تدوین اطلس مساجد کشور دانست.

حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان مدیرعامل بنیاد هدایت در گفت‌وگویی، از آغاز عملیات شناسایی و طبقه بندی کشور خبر داد و اظهار داشت: پیش‌تر بخش عمده‌ای از مساجد در طرح آمایش شناسایی و برخی اطلاعات کلی آن‌ها به ثبت رسید؛ حال نیاز هست ضمن بروزرسانی آن اطلاعات جزئیات بیشتری به ثبت برسد و حتی موقعیت هر مسجد در نقشه ثبت شود.

وی در خصوص فرآیند طبقه بندی مساجد، گفت: شبکه راهیاری بنیاد هدایت با حضور در ۴۲۰ شهرستان‌ مختلف، از نزدیک به مساجد سرکشی کرده و بر اساس فعالیت‌ها و ویژگی‌ها و ظرفیت‌هایی که دارند آن‌ها را به مساجد الگو، شاخص، پویا، فعال و دایر دسته بندی می‌کنند.

مدیرعامل بنیاد هدایت با اشاره به انواع مساجدی که در کشور وجود دارد، بیان داشت: مسجد بازار، مسجد جامع، مسجد ـ نمازخانه و مسجد محله، هر کدام کارکرد و ویژگی‌های مختص به خود را دارند؛ در این طرح ما به دلیل نگاه گفتمانی و رسالتی که برعهده داریم تنها به مساجد محله‌ها می‌پردازیم.

وی متغیرهای طبقه بندی مساجد محله را امام، عِده و عُده برشمرد و گفت: این‌که مسجد امام دارد یا ندارد و اگر امام دارد، امام جماعت، امام مسجد، امام محله و یا امام الگوست مهم است. میزان مشارکت مردم و همراهی تیم و کنشگران با امام، بیانگر وضعیت عِده مسجد است و برای بررسی وضعیت عُده امکانات زیرساختی، منابع مالی، موقعیت و جایگاه مسجد تعیین کننده است.

حجت الاسلام میرمحمدیان در تعریف مسجد الگو به عنوان بالاترین سطح تعیین شده برای مساجد، گفت: مساجدی که امام آن درک صحیحی از مدل امامت دارد و توانسته تیم و تشکیلات منسجمی را فراهم کند و در حال پیاده سازی الگوی امامت در است، می‌توانند به عنوان الگوی تحقق امامت معرفی شوند.

وی به توصیف مساجد شاخص پرداخت و تصریح کرد: این مساجد دارای موقعیت جغرافیایی خوب و ظرفیت‌های فیزیکی بالا هستند که در آن‌ها امام فعال و دارای فهم امامت و تیم و تشکیلات قوی وجود دارد که توسط امام شکل گرفته است و می‌توانند جریان‌های مختلف را در شهرستان ایجاد کنند.

مدیرعامل بنیاد هدایت در توضیح ویژگی‌های مساجد پویا، گفت: مساجدی که سه عنصر امام، تیم و ظرفیت‌های مسجد باهم در آن جمع نیست ولی فعالیت‌های شاخص و اثرگذار در محله و شهر دارند، اعم از فعالیت‌های عبادی، مناسکی، اجتماعی و فرهنگی.

حجت الاسلام میرمحمدیان بیان داشت: مساجدی که حداقل دو نوبت نماز پر جمعیت در آن‌ها اقامه می‌شود و مراسمات آن باشکوه است و در غیر شئون عبادی و مناسکی برنامه‌ای ندارند، مسجد فعال محسوب می‌شوند.

وی به پایین‌ترین سطوح مساجد اشاره کرد و گفت: مساجد دایر مساجدی هستند که اقامه نماز در آن‌ها با تعداد نمازگزاران حداقلی است. متأسفانه برخی مساجد نیز به کلی تعطیل هستند.

مدیرعامل بنیاد هدایت با تأکید بر خروجی مهم این طرح، اظهار داشت: پس از گردآوری اطلاعات مربوط به مساجد هر شهرستان، برای نخستین بار اطلس مساجد آن شهرستان طراحی و تدوین می‌شود و در نهایت اطلس مساجد کل کشور تهیه می‌شود.

در دیگر رسانه‌ها ببینید:
خبرگزاری فارس

 

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!