مسجد؛ کانون مردمی شدن تبلیغ

مسجد؛ کانون مردمی شدن تبلیغ
حسین فلاح
0
۲۱ اسفند ۱۴۰۳

در این جلسه با تأکید بر ضرورت مردمی سازی تبلیغ با محوریت مساجد، آسیب‌های مداخله دستگاه‌های حاکمتی در امر تبلیغ پرداخته و ثمرات نقش آفرینی مردم در این عرصه تببین شد.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، بخش اول ششمین جلسه رویداد «مسجد جامعه پرداز» به موضوع «مسجد؛ کانون مردمی شدن تبلیغ» اختصاص داشت که از سوی حجت‌الاسلام علی علیخانی مسئول منطقه۲ شبکه راهیاری بنیاد هدایت و حجت الاسلام سید کمیل موسوی معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی شهرستان‌های تهران ارائه شد. حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان دبیر علمی و ابراهیم نورمحمدی، مسئول قرارگاه تحول اجتماعی کشور و ناصر گلدوز مشاور و برنامه‌ریز راهبردی در امور فرهنگی و هنری نیز به عنوان اساتید این نشست حضور داشتند.

حجت الاسلام موسوی در ابتدا به پاسخ شبهه ضرورت مردمی سازی تبلیغ پرداخت و اظهار داشت: برخی می‌گویند نیازی نیست تبلیغ مردمی شود و اتفاقا باید حکومتی باشد یعنی اداره‌ای به این منظور راه اندازی شود؛ کشورهایی مثل عربستان و ترکیه همین رویه را در پیش گرفته اند. اشکالش این است که این مدل نتیجه نداده است؛ جبهه مقاومت در عرض یک سال و نیم ۴۶ هزار شهید داد اما هنوز برخی در اداره خود می‌خواهند استخاره بگیرند که آیا باید موضع‌گیری کنند یا خیر.

وی مدرسه، هیئت، کانون‌های فرهنگی، ان جی او‌ها، سمن‌ها، را به عنوان مراکزی که می‌توانند کانون مردمی سازی تبلیغ باشند مورد بررسی قرار داد و حوزه اثرگذاری هر کدام را محدود به زمان‌های خاص و یا صنف‌های مشخصی دانست و تأکید کرد: تنها جایی که در همه زمان‌ها و برای همه اقشار می‌تواند برنامه داشته باشد، مسجد است.

معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی شهرستان‌های تهران افزود: مسجد می‌تواند به صورت ۲۴ ساعته خدمات بدهد و برای کودک ۲ روزه‌ای در گوشش اذان می‎خوانند تا پیرمردی ۹۰ ساله‌ای که از دنیا رفته برنامه دارد؛ از دکترای تخصصی و آیت الله العظمی تا افراد بی‌سواد، مخاطب مسجد هستند. بنابراین تنوع مخاطبان و گستره وقت‌گذاری آن دامنه عجیب و غربی دارد.

حجت الاسلام موسوی با اشاره به ظرفیت‌هایی که در دهه‌های مختلف از طریق مساجد به‌وجود آمد، گفت: در دهه ۵۰ و ۶۰ مردم علم انقلاب را در مساجد مبلغ‌گونه بلند کردند؛ در دهه ۶۰ و ۷۰ مردم علم نفاق را در مسجد و با تبلیغ زمین زدند؛ اواخر دهه ۹۰ نیز در شرایطی که آمریکا از فرانسه وِنتیلاتور و ماسک می‌دزدید، اهالی مسجد کاری کردند که ماسک ۸۰ هزار تومانی ۱۵۰۰ تومان شد و معضل اقلام بهداشتی کشور حل شد.

وی در پاسخ به این‌که چرا با وجو این همه مسجد، امام جماعت و مأموم همچنان تبلیغ در بستر مساجد مردمی نشده است، گفت: همه ما در مسجد، در حال شدن و در مسیر رشد هستیم. در مسیر رشد نباید به آدم‌ها نقش داد بلکه باید نقشه را کشف کرد؛ برای پیمودن این راه هر کسی هر نقشی که دارد را باید به نمایش بگذارد نه این‌که به افراد نقش بدهیم. در هر کاری که نیاز است انجام بشود، آن فردی که تخصص دارد مربی و بقیه متربی هستند؛ در تخصص دیگر ممکن است جای مربی و متربی عوض شود.

معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی شهرستان‌های تهران ادامه داد: پس از این‌که مسجد در زمینه‌های مختلف رشد کرد و مؤثر واقع شد باید سراغ تشکیل منظومه‌ای از مساجد اینچنینی برویم؛ یعنی هر چند مسجدی که در یک محله هستند را به این سطح برسانیم و کم کم شبکه‌ای از گروه‌های جهادی، نخبگانی، حوزوی، دانشگاهی، فنی و عمرانی، خیرین در محله خواهیم داشت. آن وقت است که مسجد می‌تواند محله را اداره کند و حکمرانی ولایی مسجد محور را تحقق ببخشد.

حجت الاسلام علیخانی در بخش دیگر این ارائه، اظهار داشت: امام خمینی(ره)، «لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ» را از اصول حکمرانی می‌دانستند؛ در جنگ تحمیلی همه نقش خود را فهم کرده بودند؛ بچه‌ها نقاشی می‌کشیدند، پیرزن روستا، برای جبهه‌ها نان می‌پختند.

وی خاطرنشان کرد: اما پس از جنگ همه نقش‌ها را حاکمیتی تعریف کردیم؛ مقداری خصولتی و مقداری هم خصوصی سازی شد. اگر به مردم فضا بدهیم، خودشان نقش‌ و جای خود را پیدا کرده و حرکت می‌کنند؛ لازم نیست ما بدویم دنبال‌شان و کار را برای‌شان تعریف کنیم.

گفتنی است، در پایان این نشست اساتید ضمن ضمن ارزبابی این ارائه، به تکمیل مباحث پرداختند و در پایان نیز حجت الاسلام میرمحمدیان دبیر علمی مجموعه مطالب مطرح شده را جمع بندی کرد.

 


نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!