مسجد؛ بهترین جایگاه برای جهاد تبیین

مسجد؛ بهترین جایگاه برای جهاد تبیین
حسین فلاح
0
۲۴ اسفند ۱۴۰۳

مسئول منطقه‌ای بانوان بنیاد هدایت مسجد را بهترین جایگاه برای جهاد تبیین دانست و گفت: اگر در هر مسجد فقط و فقط ۱۰ مشعل برای روشنگری و تبیین روشن شود، در سراسر کشور بیش از ۸۰۰ هزار مشعل‌دار خواهیم داشت.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، بخش دوم جلسه نهم رویداد «مسجد جامعه پرداز» به موضوع « مسجد؛ جایگاه جهاد تبیین» اختصاص داشت که از سوی خانم منصوری مسئول منطقه‌ای بانوان بنیاد هدایت ارائه شد. حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان دبیر علمی و حجت الاسلام علی محمدی رئیس هیأت مدیره و مدیر مرکز نوین علوم اسلامی معنا و محمدهانی ایرانمنش مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی نیز به عنوان استاد این نشست حضور داشتند.

خانم منصوری با اشاره صادر شدن فرمان جهاد تبیین از سوی رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰، اظهار داشت: وقتی حضرت آقا فرمودند این یک فرضیه فوری و قطعی است، بسیاری از دوستان ما در مساجد مشغول آماده سازی بسته‌های معیشتی بودند؛ وقتی با درباره این فرمان حضرت آقا صحبت کردم، ‌اثرا می‌گفتند جهادی‌ترین کار، همین کاری است که داریم انجام می‌دهیم، بیشتر از این از عهده ما خارج بوده و وظیفه دولت و امامان جماعت است.

وی با در توضیح نشست شهید دارایی که ویژه کنشگران مسجدی حوزه جهاد تبیین از سوی بنیاد هدایت برگزار شد، گفت: ئر این نشست از افراد خواستیم که مسائل و مشکلات مهم محله خود را عنوان کنند؛ ابتدا بسیاری از این افراد مشکلاتی که جنبه اقتصادی و معیشتی داشت را مطرح می‌کردند.

مسئول منطقه‌ای بانوان بنیاد هدایت افزود: سپس از این افراد خواستیم که مسائل را در سه دسته تقسیم بندی کنند؛ دسته اول نیازهای مادی و فیزیولوژی، دسته دوم نیازهای معنوی و فکری و دسته سوم نیازهای عاطفی. و با توجه به این دسته بندی تمام مسائل محله خود را به‌طور دقیق ترسیم کنند و ببینند چند درصد این مسائل برای اهالی محله به‌وجود آمده است. نتایج برای خودشان هم جالب بود؛ درصد فراوانی نیازهای معنوی، فکری و عاطفی کاملا بالاتر از نیازهای اولیه بود.

خانم منصوری خاطرنشان کرد: در ادامه آموزش دادیم که با استفاده از تکنیک چند چرا، مسائل را ریشه یابی کرده و ریشه اصلی آن‌ها را شناسایی کنند. معمولا به سه ریشه اصلی می‌رسیدند، ترس، یأس و اختلاف. مثلا با این‌که بحث اقتصادی بود اما متوجه می‌شدیم که یک سرمایه‌داری می‌ترسیده که سرمایه خود را در کارهای مولد صرف کند بنابراین به سراغ کارهای غیرمولد می‌رفت و طلا و دلار می‌خرید.

وی با بیان این‌که رهبر معظم انقلاب نیز در یکی از دیدارهای اخیر خود تأکید فرمودند که دشمن تلاش می‌کند ترس و یأس و اختلاف را تشدید کند، گفت: با توجه این مسائل متوجه می‌شویم که جنگ امروز ما جنگ شناختی، جنگ روایت‌ها و جنگ اراده‎هاست. دشمن دیگر به‌فکر اشغال سرزمین‌ها نیست بلکه به‌فکر اشغال ذهن‌هاست.

مسئول منطقه‌ای بانوان بنیاد هدایت با تأکید بر این‌که برای مبارزه در این جنگ شناختی نیاز داریم که نیروهای خود را آماده و تجهیز کنیم، گفت: برای تربیت این نیروها، کجا بهتر از مسجد؟ چراکه مسجد بهترین مکان برای جهاد تبیین است.

خانم منصوری با اشاره به روایتی از امیرالمؤمنین(ع)، بیان داشت: حضرت می‌فرمایند کسی که به مسجد مراجعه و رفت و آمد کند، ۸ ویژگی شاملش می‌شود؛ وقتی این‌ موارد را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که دقیقا ویژگی‌هایی است که در جهاد تبیین به آن‌ها نیاز داریم. اولین آن‌ها ‌آتسددزسشتزحخستدستیشسهتخبرادری مفید در راه خدا است؛ در جهاد تبیین نیاز داریم که همراهانی با انگیزه الهی دور هم جمع شوند، مکانی بهتر از مسجد برای این امر نیست.

وی دانش اندوزی را به عنوان دومین ویژگی اهالی مسجد برشمرد و گفت: برای جهاد تبیین لازم است که کسب دانش کنیم و مسجد این فضا را مهیا می‎سازد تا آموزش ببینیم و استدلال‌های محکم داشته باشیم. مورد بعدی، کلمه نجات بخش از هلاکت است؛ مورد دیگر ترک گناه از روی ترس یا حیاست؛ در جهاد تبیین نیاز هست که وارد فضای مجازی بشویم، فضایی که نا امن بوده و احتمال به خطا افتادن هست. در مسجد به واسطه ارتباطی که با خدا در آنجا داریم این فضا مهیا است.

مسئول منطقه‌ای بانوان بنیاد هدایت به ویژگی‌های دیگر مسجد اشاره و اظهار کرد: گستردگی جغرافیایی مسجد به‌گونه‌ای است که حتی در دور افتاده‌ترین نقاط کشور نیز مسجد وجود دارد. ویژگی دیگر ارتباطی است که مسجد با بدنه مردم دارد؛ اقشار مختلف به مسجد مراجعه می‌کنند اعم از کوچک و بزرگ و با هر سطح سوادی.

خانم منصوری با اشاره به اعتماد مردم نسبت به مسجد، گفت: ما هیچ نهادی را پیدا نمی‌کنیم که مردم چنین اعتمادی به آن داشته باشند. در طول تاریخ مساجد همواره نقش مفید و پر رنگی داشتند؛ همان‌طور که در صدر اسلام مسجد خاستگاه تمدن اسلامی بود، در دوران انقلاب نیز مسجد کانون مبارزه با طاغوت بود و در دفاع مقدس هم مسجد محل اعزام نیروها به جبهه‌ها بود؛ امروز نیز مسجد می‌توان بهترین مکان برای جهاد تبیین باشد.

وی در پاسخ به این پرسسش که چطور می‎توانیم مسجد را به پایگاه جهاد تبیین تبدیل کنیم؟ ابراز داشت: به‌این منظور باید سه گام باید برداشته شود؛ گام اول شناخت صحیح مسائل و مشکلات مردم است؛ همان‌طور که عرض کردم معمولا کنشگران درک درستی از مسائل ندارند و وقتی می‌خواهند به سراغ حل مسائل بروند، نیازهای اولیه مردم را مدنظر می‎گیرند و مسائلی که ریشه‌ای‌تر و فراگیرتر هست را در نظر نمی‌گیرند؛ مسائلی که رفع بشود به‌ واسطه آن‌ها مسلئل دیگر نیز حل خواهد شد.

مسئول منطقه‌ای بانوان بنیاد هدایت گام بعدی را تبدیل کردن مسجد به فضایی برای گفت‌وگو و روشنگری دانست و گفت: اهالی محله گره‌های ذهنی دارند و نیاز هست برطرف شود؛ مسجد می‌تواند با برگزاری جلسات مشاوره خانواده یا برگزاری پرسش و پاسخ آزاد برای جوانان و نوجوانان و کارگاه‌های عمومی، به این مهم بپردازند.

خانم منصوری تربیت نیرو برای جنگ شناختی و رسانه‎ای را گام سوم برای تبدیل شدن مسجد به پایگاه جهاد تبیین عنوان کرد و بیان داشت: مسجد به واسطه دسترسی محلی به اقشار مختلف محله و شناخت آنان می‌تواند برای تک تک افراد نقش تعیین کند؛ هیچ مکانی به غیر از مسجد نمی‌تواند ایت اعتبار معنوی را به افراد بدهد.

وی ادامه داد: ما یک شبکه ماهواره‌ای قوی و قدرتمند نداریم که بخواهیم با هجمه وسیع دشمن مبارزه کنیم اما یک قدرت شبکه‌ای در سراسر کشور داریم آن هم ظرفت بیش از ۸۰ هزار مسجد در سراسر کشور است. اگر در هر مسجد فقط و فقط ۱۰ مشعل برای روشنگری و تبیین روشن شود، در سراسر کشور بیش از ۸۰۰ هزار مشعل‌دار ایجاد می‌شود. ما در بنیاد هدایت این راه را آغاز کرده‌ایم و اکنون صدها مشعل در محله‌های مختلف در حال روشنگری هستند.

گفتنی است، در بخش دیگر این نشست اساتید ضمن ضمن ارزبابی این ارائه، به تکمیل مباحث پرداختند و در پایان نیز حجت الاسلام میرمحمدیان دبیر علمی مجموعه مطالب مطرح شده را جمع بندی کرد.

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!