از سوی دبیر اتحادیه بین‌المللی امت واحده مطرح شد؛

مساجد معین؛ ایده‌ای برای زنده کردن هویت بین‌المللی مساجد

مساجد معین؛ ایده‌ای برای زنده کردن هویت بین‌المللی مساجد
حسین فلاح
0
۱۹ اسفند ۱۴۰۳

دبیر اتحادیه بین‌المللی امت واحده گسترش دو طرح ««خواهر خواندگی مساجد» و «مساجد معین» را هویت بخشی و تقویت ارتباطات بین‌المللی مساجد مؤثر دانست و گفت: این هویت جدید مسجد را زنده می‌کند؛ مسجدی که در داخل محله خود حبس شده بود را می‌تواند تبدیل به مسجدی کند که یک جریان پویای بین‌المللی را تجربه کند.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، چهارمین جلسه رویداد «مسجد جامعه پرداز» به موضوع «مسجد و روابط بین‌الملل» اختصاص داشت که از سوی علیرضا کمیلی کارشناس مسائل جهان اسلام و دبیر اتحادیه بین‌المللی امت واحده ارائه شد. حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان دبیر علمی و حجت الاسلام سیدعلی امامزاده مدیرکل غربی آفریقایی مجمع جهانی اهل بیت(ع) و دکتر محمود حاجی لویی دبیر ستاد فرهنگی اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به عنوان اساتید این نشست حضور داشتند.

کمیلی با اشاره به این‌که اوایل انقلاب مساجد نیم نگاهی نیز به حوزه بین‌الملل داشتند، اظهار داشت: مساجد ما به دلیل حال و هوای انقلاب اسلامی آثاری که داشت، در فضای منطقه و بین الملل ارتباطاتی که شکل گرفته بود، حال و هوای جهان اسلام و بین الملل داشتند؛ در همان حال و هوا روز جهانی مسجد نام‌گذاری شد؛ روزی که مسجد الاقصى توسط یهودی‌های تندرو به آتش کشیده شد. این واقعه نشان می‌دهد که هویت امت گرایانه با محوریت مسئله قدس در مسجد وجود داشته است؛ کم کم این نگاه به حاشیه رفت.

وی زنده و پویا بودن مساجد در هر نقطه از دنیا که هویت دینی وجود دارد را مشهود دانست و گفت: حتی در دل کشورهای غربی و اروپایی نیز این چنین است؛ بنابراین دغدغه و هویت مردم باعث شده که مردم حول مسجد جمع بشوند؛ هرجا که توانسته‌اند هویت دینی را ضریب بدهند یا حفظ کنند، مسجد نیز نقش پیدا کرده است. دلیل آن هم جعل خاص شریعت است که با هویت مسلمانی در هم تنیده شده است.

دبیر اتحادیه بین‌المللی امت واحده با اشاره وجود رقبای مختلف برای مساجد، خاطرنشان کرد: مدرنیته مرجعیت‌های اجتماعی متنوعی را شکل داده است؛ بنابراین مسجد دیگر الزاما محور نیست و نمی‌شود برای مسجد یک کارکردهای عمومی تصور کرد.

کمیلی با اشاره به واکنش فعالانه مساجد در حمایت از مردم مظلوم غزه و لبنان، گفت: مساجدی که توانسته‌اند به جامعه و محله پیرامون خود هویت دینی ببخشند، توانسته‌اند مستقیما با تمام مؤلفه‌های هویتی آن ارتباط برقرار کنند؛ یعنی اگر دغدغه فلسطین وجود دارد، عکس العمل آن را می‌توانیم در خروجی فعالیت‌های مساجد مشاهده کنیم.

وی برای گسترش روابط بین‌الملل در مساجد پیشنهاد سرمایه‌گذاری برای خلق الگوهای کوچک در این زمینه را مطرح کرد و بیان داشت: به عنوان مثال کاری که ما تجربه کردیم، برقراری اتصال و ارتباط میان بعضی از مساجد ایران و مساجد دیگر کشورها بود که اسم این طرح را «خواهر خواندگی مساجد» گذاشتیم؛ مساجد در ارتباط‌ گیری با کشورهای دیگر می‌توانند خلق ظرفیت کنند.

دبیر اتحادیه بین‌المللی امت واحده یکی از عوامل فاصله گرفتن مساجد از نگاه بین‌المللی را عقب‌گرد بینشی و نگرشی از درک امت گرایانه دانست و گفت: اساسا رویکرد نهضتی به انقلاب اسلامی کمرنگ شده است و حتی در مساجدی که دغدغه‌های صرفا شیعی داشتند هم دیگر شاهد دغدغه ارتباط‌گیری با مساجد شیعی کشورهای دیگر وجود ندارد؛ یک کلونی محدود که در درون خود حبس شده است.

کمیلی افزود: مساجد قوی‌ای که توانسته‌اند در این زمینه خلق ظرفیت کنند، می‌توانند به عنوان «مساجد معین» برای مساجدی باشند که در آن کشورها شیعه در اقلیت است. بنده شیعیان مظلومی را در ساحل عاج دیدم که در عمر خود حتی در خواب هم نمی‌بینند که بتوانند یک سفر برای زیارت حرم امام رضا(ع) مشرف بشوند؛ در صورتی که در ایران مساجدی هستند می‌توانند با کمک خیرین خود، همان خدماتی را که به زائر اولی‌های کشور ما ارائه می‌دهند را به این شیعیان نیز اختصاص بدهند.

وی شکل‌گیری مساجد معین را نوعی هویت بخشی به این مساجد دانست و گفت: این هویت جدید مسجد را زنده می‌کند؛ مسجدی که در داخل محله خود حبس شده بود را می‌تواند تبدیل به مسجدی کند که یک جریان پویای بین‌المللی را تجربه کند و با اندک حمایتی بتواند کارکردها و ارتباطات خود را گسترش بدهد.

گفتنی است، در بخش دیگر این نشست اساتید ضمن ضمن ارزبابی این ارائه، به تکمیل مباحث پرداختند و در پایان نیز حجت الاسلام میرمحمدیان دبیر علمی مجموعه مطالب مطرح شده را جمع بندی کرد.

 

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!