مؤسس مدرسه مهارت آموزی مبنا اهمیت روایت را به حدی دانست که مهم میداند که معتقد است اگر کارهای خود را روایت نکنیم مثل این است که اصلا کاری انجام ندادیم.
به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، حجت الاسلام محمدرضا جوان آراسته مؤسس مدرسه مهارت آموزی مبنا، در سومین روز از نخستین رویداد ملی «شهیده ناهید فاتحی» که با حضور بیش از ۱۰۰ نفر از بانوان مسجدی سرشبکه در عرصه جهاد تبیین در سالن اجتماعات نمایشگاه مسجد جامعه پرداز در مسجد مقدس جمکران در حال برگزاری است به موضوع «هنر روایت» پرداخت و اظهار داشت: آدمها نسبت به شنیدن گزارشها خستهاند و حوصله ندارند اما وقتی پای خاطره گویی و قصه به میان می آیند مشتاق میشوند و این اعجاز روایت است.
وی با اشاره به تفاوت روایت و گزارش، گفت: روایتها و خاطرهها در ذهن باقی میمانند برخلاف گزارشها که فراموش میشوند. گزارش باید مفصل و شلوغ باشد ولی روایت بایید سبک و خلوت باشد. وقتی میخواهید روایت خلق کنید نمیتوان ۵۰۰ اتفاق را با هم خلق کرد و روایت کرد؛ روایت تنها به یک اتفاق میپردازد ولی میتوان دهها کار را با هم گزارش داد.
مدرس دورههای نویسندگی با بیان اینکه در روایتها همیشه یک اتفاق داریم که شنونده منتظر شنیدن آن است، افزود: تأثیر در محتوا نیست بلکه فرمی است که انتخاب میکنیم.
مؤسس مدرسه مهارت آموزی مبنا شخصیت سازی و شخصیت پردازی را یکی دیگر از ارکان روایت برشمرد و گفت: در روایتها وجود دارد آدم است؛ ممکن است شما به ۱۰۰ آدم سر زده باشید ولی وقتی به یک فردی را میبینید که همسرش تومور دارد و خانه آنها در حاشیه شهر است، از بین آنها به این یک مورد میپردازید و او را روایت میکنید.
حجت الاسلام جوان آراسته با توجه به اثرگذاری روایت نسبت به گزارش، خاطرنشان کرد: ما وقتی در مورد غزه می گوییم ۳۰ هزار نفر کشته شد، این صرفا گزارش یک عدد است و کسی را منقلب نمیکند اما وقتی روایت می کنید که یک خانوادهای که ۶ بچه دارد و هر کدام از آنها را به یک خانواده در موقعیتهای مختلف سپرده است تا اگر در اثر موشک باران خانه آنها مورد اصابت قرار گرفت حداقل یکی از آنها زنده بماند؛ این روایت میتواند تصویری از شرایط مردم غزه را به مخاطب منتقل و او را منقلب کند.
وی جزئی سازی رویدادهای کلی را یکی از ویژگیهای مهم روایت برشمرد و گفت: بیان جزئیات است که تعجب و احساس مخاطب را برمیانگیزند؛ روایت انبوه سازی نمیکند برخلاف گزارش که سری دوزی میکند و تنها آمار و ارقام است. بیان نحوه شهادت یک نفر ممکن است شما را منقلب کند اما گزارش تعداد افرادی که به شهادت رسیدند، این اثر را ندارد.
مؤسس مدرسه مهارت آموزی مبنا یادآور شد: در جریان شهدای کرمان، دختر کاپشن صورتی چون روایت شد ماندگار شد؛ ما نگرانیم اگر یک کار خاص با جزئیات را بگوییم حوصله مخاطب سر میرود در حالی که اینگونه نیست.
حجت الاسلام جوان آراسته تأکید کرد: اگر کار خود را روایت نکنید انگار کاری انجام ندادهاید؛ حتی کارهای روزمرهای که انجام میدهید را وقتی روایت میکنید، دیگران به اهمیت آن پی میبرند. در همه ساحتهای زندگی همین است؛ مثلا آشپزی، بچهداری شما کارهایی هستند که اگر روایت نشوند همسر و فرزند شما متوجه زحمتی که شما انجام دادهاید، نمیشوند و گاهی هم به شما میگویند که مگر برای ما چه کار کردی؟!
وی با بیان اینکه صرف حرف زدن درباره یک موضوع، روایت نیست، گفت: وقتی شما به صورت کلی میگویید که خسته شدم، طرف مقابل متوجه عمق احساس شما نمیشود اما وقتی برای او تشریح میکنید که چه اتفاقات جزئی افتاده و روی هم انباشته شده که رفته رفته شما را دچار خستگی کرده است، مخاطب شما میتواند شما را درک کند.
مدرس دورههای نویسندگی اظهارداشت: باید تلاش کنیم که از انسان گزارشگو تبدیل شویم به آدم روایتگر؛ همه ساعات زندگی شما میتواند با روایت عجین شود. همه میتوانند مخاطب شما باشد از کوچک و بزرگ و پیر و جوان و همچنین اینکه نیاز به امکانات خاصی هم ندارد و در شرایط مختلف امکان روایت وجود دارد. روایت کردن با گفتن و نوشتن و حتی اجرا کردن محقق میشود.