هویت اجتماعی اهالی این منطقه از آنجایی شروع به رشد روزافزون کرد که نام مسجد خود را بهروی محله گذاشتند و محله امام صادق(ع) در دل سهند پدید آمد.
به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، منطقه سهند برای اهالی استان آذربایجان شرقی شناخته شده است؛ مسافت نسبتا دوری تا تبریز دارد و بهنوعی حاشیه شهر آن محسوب میشود؛ کمبود نسبی امکانات و مشکلات خاص این منطقه، موجب شده که طلاب و روحانیت بهویژه جوانترها اهتمام و توجه ویژهای نسبت به حل مسائل آنجا داشته باشند.
حجت الاسلام احسان قاسمی یکی از آن امامان محله است که تلاش میکند با همت مردمان خود، نه تنها زندگی اجتماعی را بهبود بخشد، بلکه هویت و انسجام مردم را تقویت کند بازگرداند. از اینرو در همان ابتدای کار، هویت مسجد و محله را بههم گره زدند و محله را به تأسی از مسجد بهنام امام صادق علیهالسلام نامگذاری کردند. محلهای با بیش از ۲۳ مجتمع مسکونی مسکن مهر، که نیاز به تغییر و تحولی عمیق داشت؛ حاج آقای قاسمی بههمراه دوستان و همراهان عزم خود را برای ایجاد این تحول جزم کردند.
از وقتی که او در شهریور ماه ۱۴۰۱ به مسجد امام جعفر صادق (ع) آمد، داستان تازهای آغاز شد؛ ابتدا فقط دو نفر مأموم داشت؛ بنابراین تصمیم گرفت تا با مشکلات و مسائل ساکنان محله بیشتر آشنا شود؛ به مجتمعهای مختلف میرفت و پای درد و دل مردم مینشست.
از دیر باز، بحثهای مردم در مورد مطالباتشان با مسئولان شهری معلق مانده بود، اما او از قدم اول شروع کرد؛ با مراجعه به هر مجتمع، این مطالبات را جمعآوری کرد و در نشستی با مسئولان شهری، به نقد و بررسی آنها پرداخت. بروز تحولات باعث جلب اقبال عمومی به مسجد محله شد؛ احداث درمانگاه و دو پل عابر پیاده، از جمله خواستههای مردم بود که در دستور کار گرفت و کلنگش بر زمین خورد.
مردم به بهانه برگزاری مراسمها و نمایشگاههای مذهبی به فضاهای اجتماعی و معنوی مسجد نزدیکتر شدند. یکی از اقدامات مهم که خود زمینهساز کارهای بزرگتر و مهمتر شد، برگزاری نمایشگاه فاطمیه بود که با هزینهای نزدیک به ۲۰۰ میلیون تومان از منابع مردمی و بدون کمکهای دولتی و سازمانی برپا شد. این اقدام نه تنها توانست همبستگی آحاد مردم را تقویت کند بلکه روحیه کار تیمی را در بین اهالی محله تقویت کرد.
گروهی با حضور اهالی محله در فضای مجازی شکل گرفت؛ هر کسی نیازمند بود یا نیازمندی سراغ داشت در آنجا مطرح میکرد و اهالی مسجد پس از بررسی اولیه، همانجا از مردم میخواستند که کمک کنند. در شبهای قدر، وقتی متوجه نیاز یک پیرزن به یخچال شدند، یکی از اهالی محله، یخچال خودش را به او اهدا کرد و نمونهای بارز از همدلی و مهربانی مردم این محله را رقم زد.
همچنین برای کمک به نیازمندان تیمی متشکل از اهالی تشکیل شد تا با شناسایی افراد، کمکهای معنوی و مالی را به شکل مؤثری سازماندهی کند. این مجموعه در مهر ماه گذشته، بستههایی را برای دانشآموزان نیازمند جمع آوری و اهدا کردند.
چه بسیار بودند افرادی که مراجعه میکردند و میگفتند که مثلا چهار دفتر یا نوشتافزار برای فرزندم خریداری کردهام که یکی از آنها نیاز ضروری نیست، این را شما در بستهها قرار دهید؛ به این ترتیب کم کم اقلام تکمیل میشد و مجموعا ۱۵۰ بسته تهیه شد.
اختلاف سلیقه و مسائل پیش پا افتاده، موجب تکثر تعداد هیأتهای عزاداری محلی شده بود؛ حاج آقای قاسمی با بزرگترها جلساتی گذاشت تا بتواند به کمک آنها این رویه را تغییر دهد و انسجام اجتماعی را تقویت کند. اکنون مجموعه آنها، هیأت بزرگی را تشکیل دادند که به صورت ماهیانه جلسه دارند.
برای حل اختلافات زوجهای جوان و دیگران از ظرفیت مشاوران روانشناسی اسلامی، استفاده میشود؛ چراکه حاج آقای قاسمی معتقد است که در مسجد باید تمامی مسائل و حتی اختلافات مردم رفع و رجوع شود. او نه تنها در پی حل مشکلات اجتماعی و تربیتی جوانان بود بلکه با برنامهریزی منظم و هدفمند برای گروههای بانوان و نوجوانان، سعی در ایجاد همکاریهای سازنده آنها در فعالیتهای محله داشت.
جوانان و نوجوانان از طریق برنامههای متنوعی مانند اردو و استخر به مساجد دعوت میشوند تا با دورهها و حلقههای معرفتی در کنار کلاسهای علمی رشد یافته و به خودسازی برسند. نوجوانان ضمن آشنایی با معارف دینی، وظایف اجتماعی خود تحت نظارت مستمر سرگروه خود که یک طلبه فاضل است، کم کم رشد کرده و مسئولیت مشخصی را میپذیرند.
شکلگیری مجمع بانوان، نیز برنامههای متعدد فرهنگی این قشر را هدفمند کرد. افرادی نخبه و اثرگذار به عضویت این مجمع درآمدند و با احصاء مسائل و مشکلات خاص خانمها، از سخنران و اساتید خواستند که بر روی آن مسائل متمرکز شوند تا زمینه رشد آنها را فراهم کنند. در نتیجه این تغییر رویکرد است که برخلاف رویه گذشته، بسیاری از آقایان همسرشان را برای شرکت در این برنامهها تشویق میکنند.
ماجرای محله امام صادق(ع)، حکایت انسانهایی است که با عزم و اراده، در تلاشند تا با همکاری و دلسوزی جمعی، زندگی خود را ارتقاء بدهند.