مدیرکل فرهنگی کمیته امداد امام خمینی(ره) میگوید: در طرح ۳۱۳، روحانی مستقر در روستاها ماهیانه باید برای ۵ خانواده طی ماه یک مجلس روضه خانگی برگزار و سهبار سرکشی داشته باشد تا گرهگشای مشکلات آنان باشد.
به گزارش مرکز رسانه بنیاد هدایت، معاونت امور فرهنگی کمیته امداد امام خمینی(ره) و معاونت امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی با استفاده از ظرفیت بنیاد هدایت و راهاندازی شبکه امداد فرهنگی، این روزها طرحی را در ۱۱ استان کشور در حال اجرا دارند تا با ظرفیت طلاب و روحانیون مبلغ بتوانند مشکل و گرهی از زندگی محرومان ساکن روستا برطرف کنند. نام این طرح زیبا و خداپسندانه را «طرح ۳۱۳» گذاشتند. این نهادها امیدوارند بتوانند در راستای توانمندسازی و محرومیتزدایی از اقشار محروم همافزایی کنند و با محوریت مسجد و شبکه امام محله و اجرای یک سری فعالیتهای فرهنگی درصدد تحکیم بنیان خانواده و تقویت باورهای دینی و کنترل آسیبهای اجتماعی گام بردارند.
نظر امام خمینی(ره) درباره اهمیت حمایت طلاب از محرومین
در باب اهمیت حضور روحانیون در مسائل اجتماعی جمله امام خمینی(ره) را باید یادآور شد که میفرمایند: «آن چیزی که روحانیون، نباید هرگز از آن عدول کنند و نباید با تبلیغات دیگران از میدان در بروند، حمایت از محرومین و پابرهنههاست… در تحقق آن، اگر کوتاهی کنیم خیانت به اسلام و مسلمین کردهایم.» یا درجایی دیگر که میفرمایند: صدها سال است که روحانیت اسلام، تکیهگاه محرومان بوده است، همیشه مستضعفان از کوثر زلال معرفت فقهای بزرگ سیراب شدهاند. هرمز میگوید: «این طرح با عنایت به سیاستهای کلان خانواده ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب مبنی بر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و عوامل تزلزل در نهاد خانواده و نیز ماده ۶ بند ۷ و ۸ اساسنامه کمیته امداد امام خمینی(ره) و بندهای ۶ و ۹ سیاستهای فرهنگی این نهاد اجرایی شده است که در آن بر صیانت از نهاد خانواده و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی با تکیه بر بهرهگیری از ظرفیت طلاب تأکید شده است.»
۳۱۳ طلبه در روستاها روضه خانگی برپا و تبلیغ چهره به چهره میکنند
در این طرح ۳۱۳ روحانی مستقر در روستاهای استانهای قم، زنجان، مرکزی، همدان، کردستان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام، گیلان، قزوین و بوشهر فعال شدهاند تا به مردم خدماترسانی کنند. مدیرکل فرهنگی و تربیتی کمیته امداد امام خمینی(ره) میگوید: «هر روحانی ماهیانه باید برنامههایی را برای ۵ خانواده طی ماه اجرا کند. به این شکل که برای هر خانوار یک مجلس روضه خانگی (طرح فلاح) برگزار کند و سه بار سرکشی از هر خانوار (طرح تبلیغ چهره به چهره) داشته باشد. طرح فلاح با هدف برگزاری مجالس مذهبی در منازل خانوارهای مورد حمایت برای تقویت باورهای دینی و افزایش منزلت اجتماعی خانوادههاست. طرح تبلیغ چهره به چهره با هدف سرکشی از خانوارهای مورد حمایت و شناسایی و رفع مسائل و مشکلات فرهنگی و نیازهای معیشتی خانواده است که به فراخور وضعیت خانواده و با در نظرگرفتن اولویت مسائل خانواده پیگیری خواهد شد.»
۳۱۳ روستا چگونه انتخاب شدند؟
گام اول این طرح، انتخاب ۳۱۳ روستای هدف بود که با شاخصهای نظیر پرجمعیت بودن روستا و فراوانی سکونت مددجو، توانمندی روحانیون در اجرای طرح با توجه به سوابق و ارزشیابیهای قبلی بنیاد هدایت و همراهی همسر روحانی در اجرای طرح به انجام رسید. هرمز میگوید: «شناسایی و احصاء ۱۵ خانواده مورد حمایت، گام دوم این طرح بود. بر این اساس کارشناس فرهنگی یا معاون توانمندسازی امداد در هر روستا ۱۵ خانواده را انتخاب و به روحانی روستا معرفی میکنند. غیرسالمند بودن و دارای فرزند ترجیحاً نوجوان و جوان از جمله شاخصههای این خانوادههاست.»
در گام سوم توجیه روحانیون و خانواده برای آشنایی با طرح را در دستور کار قرار دادیم. از این رو جلسات توجیهی برای معاونین استانی امداد و راهیاران بنیاد هدایت و کارشناسان مربوطه و روحانیون روستا و همسرانشان با هدف آشنایی طرح و نحوه اجرا آن بهصورت حضوری یا مجازی برگزار میشود. همچنین جلسات معارفه خانوادههای هدف طرح و روحانیون و همسرانشان برگزار میشود.
محورهای تربیتی روحانیون برای خانوادههای روستایی
اقدامات اجرایی طرح شامل برگزاری مجالس روضه خانگی و اجرای تبلیغ چهره به چهره، اقدامات مدیریتی روحانیون برای پیگیری مسائل خانواده و نظارت و بازخوردگیری گامهای بعدی این طرح را تشکیل میدهد. او میگوید: «توجه به سرمایههای معنوی در زندگی مادی (محبت اهل بیت(ع))، رضایت از زندگی و شکرگزاری از داشتهها، اصول مهم در تربیت فرزند، راهکارهای شاد زیستن، فضائل بردباری و صبوری در برابر مشکلات و سختیها، خودباوری و توجه به استعدادهای فردی، آثار توسل به اهلبیت(ع) و برپاداشتن مجالس روضه سیدالشهداء و اهمیت خداباوری و راهکارهای افزایش آن از جمله موضوعاتی که به این خانوادهها ارائه میشود.»
گرههایی که بناست از زندگی روستاییان برچیده شود
اما چرا در این طرح، یکی از مهمترین اقدامات سرکشی از خانوادهها درنظر گرفته شده است. مدیرکل فرهنگی و تربیتی کمیته امداد امام خمینی(ره) میگوید: «در سرکشیها به دو موضوع پرداخته میشود. ابتدا شناسایی ظرفیتها و مسائل فرهنگی و اجتماعی خانوادهها مورد توجه قرار میگیرد. بنابراین روحانی باید ضمن ارتباط گیری و تعامل با هر یک از خانوارها این ظرفیتها و مسائل را شناسایی و اولویتبندی کند و طی ماههای آتی نسبت به رفع آنان اقدام کند. این مسائل میتواند شامل بازماندن افراد از تحصیل یا افت تحصیلی، مشکلات بر سر راه ازدواج افراد، اختلافات خانوادگی، بیکاری و کارگریزی باشد.»
موضوع دومی که در سرکشیها باید به آنها پرداخته شود، شناسایی نیازهای معیشتی خانوارهای مددجویان و اولویتبندی آنان است. هرمز میگوید: «این نیازها عبارتند از سبد غذایی، نیازهای درمانی، کمک هزینه تحصیلی و ابزارهای آموزشی، تأمین جهیزیه، کالاهای اساسی منزل، تعمیر یا تأمین مسکن که روحانیون به همراه همسران خود و با استفاده از ظرفیتهای کمیته امداد و سایر ظرفیتها در رفع آنها باید تلاش کنند.»
طرح ۳۱۳ و همچنین فعال شدن امامان جماعت مساجد در قالب امام محله فرصتهای بسیار بینظیری برای خدمترسانی به اقشار محروم با استفاده از ظرفیتهای مردمی است که در فضای کنونی کشور میتواند گرهگشای بسیاری از مشکلات باشد.
در دیگر رسانه ها ببینید: