قائم مقام بنیاد هدایت مطرح کرد؛

معرفی حضرت معصومه؛ درمان بحران هویتی دختران آسیب دیده از جنگ شناختی

معرفی حضرت معصومه؛ درمان بحران هویتی دختران آسیب دیده از جنگ شناختی
حسین فلاح
0
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

حجت الاسلام غلامی در خصوص تأثیر شخصیت حضرت فاطمه معصومه(س) در تاریخ اسلام و تشیع گفت: اگر به درستی این جایگاه آن حضرت معرفی و تبیین شود چه دختران ایران بلکه دختران اسلام و کل دختران جهان، می‌توانند ایشان را به عنوان الگوی خودشان قرار دهند و هویت اصیل خود را از حضرت معصومه(س) بگیرند.

به گزارش روابط عمومی بنیاد هدایت، حجت الاسلام رضا غلامی در گفت‌وگویی ضمن گرامیداشت آغاز دهه کرامت و سالروز میلاد با سعادت حضرت فاطمه معصومه (س) و روز دختر اظهار داشت: امید است همه دختران ایران اسلامی پیرو راه و روش و سیره حضرت معصومه(س) و خوشبخت و عاقبت به خیر باشند.

قائم مقام بنیاد هدایت در خصوص ویژگی‌های شخصیتی کریمه اهل بیت(ع) افزود: از سه منظر می‌توان ویژگی‌های شخصیتی حضرت فاطمه معصومه(س) و نقش ایشان در تاریخ اسلام و تشیع و همچنین نقش کریمه اهل بیت(ع) در تاریخ معاصر و تحولات سیاسی ایران را مورد بررسی قرار داد.

وی پیرامون ویژگی‌های شخصیتی حضرت فاطمه معصومه(س) بیان کرد: ایشان به همراه عبدالعظیم حسنی و شاه چراغ جزء سه تن از امام زادگانی به شمار می روند که زیارتنامه ایشان از امام معصوم(ع) صادر شده است و این دلالت بر مقام والای ایشان دارد.

حجت الاسلام غلامی عنوان کرد: دومین ویژگی شخصیتی ایشان مقام شفاعت است. «یَا فَاطِمَهُ اشْفَعِی‌ لِی فِی الْجَنَّهِ»، در زیارت حضرت معصومه(س) بیانگر این موضوع به شمار می رود.

وی تصریح کرد: اصل مقام شفاعت برای خداست، کسی که بخواهد به مقام شفاعت برسد باید با اجازه خدا به این رتبه دست یابد، یعنی خداوند شانیت شفاعت که مربوط به خودش است را به کسی تنفیذ کند و اجازه بدهد آن هم بتواند شفاعت کند، بنابراین اینکه فاطمه معصومه(س) مقام شفاعت دارد، دلیل بر مقام و جایگاه رفیع ایشان است و شفاعتی که مختص خداست خدای متعال به ایشان اذن داده است که ایشان شفاعت نماید.

قائم مقام بنیاد هدایت خاطرنشان کرد: برخی از شفاعت‌ها موردی و محدود است اما حضرات معصومین اذن شفاعتشان محدود نیست؛ غیر از معصومین نیز، حضرت فاطمه معصومه(س) نیز کسی است که در روایت داریم که «تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِیعَتِی الْجَنَّهَ بِاَجْمَعِهِمْ» یعنی همه را می تواند شفاعت کند و این امر گستردگی مقام شفاعت ایشان را نشان می‌دهد.

وی گفت: همچنین مقام و منزلت ایشان در نزد خداوند یکی دیگر از ابعاد شخصیتی ایشان است، در زیارت نامه ایشان داریم که امام معصوم در مورد ایشان فرموده اند «فان لک عند الله شان من الشان» که در نزد خداوند سبحان مقام و منزلت رفیعی دارد.

حجت الاسلام غلامی افزود: ویژگی دیگر ایشان نیز مقام علمی حضرت معصومه(س) است جایگاه علمی ایشان چه در روایات و احادیث در پاسخ به شبهات و سوالات آمده است چون ایشان در سلسله راویانی قرار گرفتند که روایت های نقل شده از حضرات معصومین را نقل کرده اند.

وی در این باره ادامه داد: روایت شده است که عده ای محضر موسی ابن جعفر(ع) آمدند تا سؤالات خود را بپرسند، اما حضرت در منزل نبودند که پاسخ به سؤالات را بدهند، در آن هنگام حضرت معصومه(س) پاسخ ایشان را نوشتند و مکتوب کردند و دادند، وقتی در مسیر بازمی‌گشتند، حضرت موسی ابن کاظم(ع) را دیدند گفتند به زیارت شما آمدیم تا سؤال بپرسیم و دختر شما پاسخ سؤالات را دادند.

این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: روایت است که حضرت وقتی پاسخ سوالات را دیدند که این دختر چه میزان دقیق پاسخ سوالات مومنین را داده است سه بار فرمودند «فداها ابوها؛ پدرش به فدایش»؛ حضرت معصومه(ی) از چنین مقام علمی برخوردار بوده است.

وی اظهار داشت: یکی از ویژگی‌های دیگر ایشان، جایگاه زیارت حضرت معصومه(س) است، یعنی قم به واسطه حضور ایشان حرم اهل بیت و کریمه اهل بیت است و زیارت این بانو هم از جانب امام رضا(ع) و هم امام جواد(ع) توصیه شده است، بلی مَنْ زَارَهَا عَارِفاً بِحَقِّهَا فَلَهُ الْجَنَّهُ آری هرکه او را زیارت کند، درحالیکه عارف به حقش باشد، بهشت برای اوست؛ چنین مقامی در زیارت، دلالت بر شخصیت والای حضرت فاطمه معصومه(س) دارد.

حجت الاسلام غلامی در خصوص تاثیر شخصیت حضرت فاطمه معصومه(س) در تاریخ اسلام و تشیع به خصوص در ایران اسلامی گفت: فاطمه معصومه(س) وقتی به قصد طوس حرکت کرد و وارد ایران شد، نهایتا در ساوه بیمار و در شهر قم مدفون شدند و حضور حضرت معصومه(س) در ایران یک مرکز و محوریتی را به مسلمانان و تشیع در ایران داد.

وی افزود: بعد از اینکه فاطمه معصومه(س) وارد ایران و در قم دفن شد علما و بزرگان و محدثین و علویون در قم ساکن شدند و حضور آنها حول محور حضرت معصومه(س) در قم باعث شد جریان تشیع در ایران قوت بگیرد و بسیاری از مردم با این هجرت و حضور علما و بزرگان تشیع و اسلام در قم، مسلمان شدند و این گسترش تشیع نقش تحولی و سیاسی ایران را در جهان رقم زد.

قائم مقام بنیاد هدایت در مورد جایگاه حضرت فاطمه معصومه(س) در تاریخ معاصر عنوان کرد: حرم حضرت معصومه(س) محور تحولات سیاسی در تاریخ معاصر بود و بست نشینی علما و بزرگان در دوره قاجار و پهلوی اول که به نشانه اعتراض به سیاست های آن دولت ها صورت می گرفت باعث شد رضا خان در جریان این اعتراضات نهضت مشروطه را بپذیرد و بیانیه دهد.

وی تصریح کرد: بست نشینی علما و بزرگان که از تهران حرکت کرده بودند و در قم و در حرم فاطمه معصومه(س) بست نشستند و بعد علمای دیگری آمدند و اضافه شدند، همه این بست نشینی علما در بارگاه حضرت معصومه(س) به عنوان پایگاه تشیع باعث شد هم دولت قاجار و سپس پهلوی، قوانین اسلام و شریعت در آن مجلس وارد شود و بعد جریان نهضت مشروطه و مشروعه مطرح شد که شیخ فضل الله نوری از مجاهدین نهضت مشروطه بودند، پس این پایگاه بست نشینی و مبارزاتی در حرم حضرت معصومه(س) بود.

حجت الاسلام غلامی خاطرنشان کرد: در بحث انقلاب اسلامی و حضور آیت الله حائری در قم و دایر کردن حوزه علمیه نیز پایگاه تشیع به واسطه چنین تحولاتی و به برکت وجود حضرت معصومه(س) توسعه یافت و سپس مراجع بزرگی چون آیت الله بروجردی و امام خمینی(ره)، قم را پایگاه علمی و فرهنگی خود قرار دادند و محوریت این فعالیت ها از قم بود و پایگاه مبارزاتی حضرت امام(ره) شهر قم و قیام شد.

وی گفت: قیام نهضت انقلاب اسلامی از قم شروع شد و حتی امام پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ به قم برگشتند و حتی فرمودند من به وطن خودم برمی‌گردم و وطن انقلاب و پایگاه انقلاب و جمهوری اسلامی، قم است و آن نیز به دلیل مرجعیت و محوریت کریمه اهل بیت(ع) و حرم حضرت معصومه(س) در قم بوده است.

این پژوهشگر علمی و فعال فرهنگی افزود: محور این تحولات و جریانات اجتماعی قم بوده و امروز هم قم، ام القرای جهان تشیع است و از اقصی نقاط جهان طالبان علم و معرفت اهل بیت(ع) به این شهر می آیند و در کنار مضجع نورانی حضرت معصومه ساکن می‌شوند و به کسب علم و معرفت می پردازند و این معارف را به اقصی نقاط جهان منتقل می کنند.

وی حضرت فاطمه معصومه(س) را الگویی برای دختران در زمینه حجاب و عفاف برشمرد و بیان کرد: امروز یکی از مشکلات جدی دختران نوجوان، بحث بحران هویت است، چرا که به واسطه در معرض قرار گرفتن شبهات و بمباران و جنگ شناختی در فضای مجازی دچار بحران هویت شده اند، در حالی که اگر نوجوان ما هویت اصلی و اصیل خود را پیدا کند و از الگوهای صحیح پیروی نماید می تواند از بحران هویت در امان باشد.

حجت الاسلام غلامی اظهار داشت: یکی از این الگوهای مهم در حوزه حجاب و عفاف و هویت دختر شیعه و مسلمان، حضرت فاطمه معصومه(س) است، ایشان بهترین الگو برای یک دختر ایرانی و مسلمان به شمار می رود و دختران ما با چنین الگویی می‌توانند هویت خود را بازآفرینی کنند؛ هویتی که برگرفته از هویت باطنی و شخصیت حضرت معصومه(س) به عنوان یک بانو و دارای مقام های علمی و اجتماعی و مقام عالی معنوی است و در نزد خدا جایگاه رفیعی دارد و هم در تحولات سیاسی و اجتماعی توانسته این قدر تحول ایجاد کند.

وی بیان کرد: اگر به درستی این جایگاه رفیع حضرت معصومه(س) معرفی و تبیین شود چه دختران ایران بلکه دختران اسلام و کل دختران جهان، می‌توانند حضرت معصومه(س) را به عنوان الگوی خودشان قرار دهند و هویت خود را از حضرت معصومه(س) بگیرند.

قائم مقام بنیاد هدایت گفت: چنین شخصیت و الگویی می تواند برای بانوان، یک ظرفیت و یک حرکت و شکوفایی درخشانی را در همه موضوعات و مسائل مختلف علمی و معنوی و اجتماعی رقم بزند، از این رو میلاد با سعادت ایشان به عنوان روز دختر نامیده شده که بیش از پیش بتوانیم این الگو را تبیین کنیم تا نوجوانان ما به خصوص دختران بتواند با این الگو و معارف دینی آشنا شود و هویت خودشان را در این جایگاه و سرمشق نمونه پیدا کنند.

وی در خصوص برگزاری جشن‌های مردمی در دهه کرامت نیز افزود: پیامبر(ص) فرمود من از شما اجر رسالتی جز مودّت و محبّت نمی خواهم، منظور از این محبت دوستی قلبی است و مودّت، دوستی است که به فعلیت برسد، پیامبر در مورد اهل بیت(ع) ابراز و بروز محبت را نیز طلب می کند، در این باره هر کس می‌تواند به سهم خودش با نصب پارچه‌ای رنگی و یا توزیع نذری این محبت و شادی را نشان دهد، در این ایام می‌توان با فضاسازی مساجد و محله، شادی و محبت خود را به خوبی نشان دهیم مودت خود را ابراز کنیم و به فعلیت برسانیم.

در دیگر رسانه‌ها ببینید:

خبرگزاری شبستان

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!