حجت الاسلام جنتی محب راهکار مقابله با جریان سازی رسانهای دشمن را شناسایی و روایت سوژههای واقعی پیشرفت جامعه دانست و اصلاح تصویر ذهنی آحاد مردم را در جنگ روایتها ضروری خواند.
به گزارش روابط عمومی بنیاد هدایت، حجتالاسلام محمد جنتی محب، مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی در دومین روز نشست آرمان ۱ که در نمایشگاه مسجد جامعه پرداز مسجد مقدس جمکران با حضور امامان شاخص استانهای قم، مرکزی و همدان برگزار شد، به موضوع «جنگ روایتها» پرداخت و اظهار داشت: در فضای تبلیغی کشور باید باور کنیم که در میدان جنگ هستیم؛ بنابراین مهمترین کار در این شرایط تعیین اولویتهاست.
وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب درباره تبلیغ، گفت: ایشان میفرماید میدان تبلیغ میدان جنگ و صحنه درگیری و سینه به سینه شدن با ظلمت و تاریکی است. اگر اولویت امروز را بر اساس نگاه دیده بان انقلاب درک نکنیم، نمیتوانیم با دشمن مقابله کنیم.
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات ادوار تهاجمات دشمن مورد توجه قرار داد و بیان داشت: رهبر معظم انقلاب در طی سالها مباحث تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی و ناتوی فرهنگی و بیش از یک دهه مسئله اتقصاد را در شعارهای سال تکرار فرمودند و در ترسیم صحنه جدید درگیری، در روز تنفیض حکم ریاست جمهوری فرمودند که «قبضه افکار عمومی اصلیترین نقطه تهاجم دشمنان بر علیه ما است. امروز بیشترین تحرک دشمنان علیه ما بیش از تحرکات امنیتی و اقتصادی، تحرکات تبلیغی و جنگ نرم و تبلیغات رسانهای است.
شکستن محاصره تبلیغاتی دشمن نیاز به جهاد تبیین دارد
حجت الاسلام جنتی محب با بیان اینکه امروز ما در وسط محاصره تبلیغاتی برای قبضه افکار عمومی به واسطه دشمن هستیم، گفت: شکستن این محاصره نیاز به جهاد تبیین دارد. دعوای امروز جنگ روایتهاست؛ روایتی که حاکم و غالب میشود ذهن مردم را جهت دهی میکند. در وقایع سال گذشته طوری جوسازی کردند که خیلی از مردم فکر کردند کل کشور از دست رفته است؛ این اثر محاصره تبلیغاتی است.
وی روحانیت را به نیروی زمینی برای مقابله با هجمه تبلیغاتی دشمن توصیف کرد و تصریح کرد: قدرت رسانهای دشمن، آن نیروی هوایی است که ما را بمباران میکند، بنابراین در مقابله با این هجمه انتظار نمیرود شما کار صداوسیما را انجام بدهید اما ما نیز باید به عنوان نیروی زمینی سلاح به دست بگیریم و مبارزه کنیم. وقتی دشمن میتواند صادق بوقی را علم کند برای ضربه زدن به ما نشان میدهد که ما در محاصره تبلیغاتی هستیم.
ضرورت روایت و تصویر سازی در جهاد تبیین
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی روایت کردن و تصویر سازی که یکی از مهمترین کارکردهای رسانه عنوان کرد و گفت: قرآن میفرماید«کُلًّا نَقُصُّ عَلَیْکَ مِنْ أَنْباءِ الرُّسُلِ ما نُثَبِّتُ بِهِ فُؤادَکَ» خدا برای اینکه دل پیامبرش را قرص بکند از روایت و تصویر استفاده کرده است نه از استدلال و برهان؛ حالا برخی میگویند اگر میخواهیم جامعه درست شود باید اعتقادات مردم درست شود. حتما کلاس اعتقادات گذاشتن هم سرجای خودش درست است اما برای قرص کردن دلها باید سراغ توصیف و روایت برویم.
حجت الاسلام جنتی محب افزود: توصیف بهشت، جهنم، مؤمنین، منافقین، عبادت و گناه در قرآن نشان میدهد که رویکرد قرآن در هدایت و اثرگذاری روایت و توصیف است. ما در روایت سازی و توصیف ضعف داریم. چرا مرحوم آقای کافی اینقدر صحبتهایشان جذاب است که هنوز برخی سخنرانیهای او را گوش میدهند؟! چون ادبیات توصیف و داستان دارد.
نحوه جریان سازی رسانهای دشمن و عملکرد جبهه خودی
وی راهبرد دشمن در فرآیند گفتمان سازی و جریان سازی، را تشریح کرد و گفت: دشمن سوژه های واقعی را در جامعه ایجاد و یا کشف میکند مثل ماجرای مهسا امینی؛ دشمن یک زمانی میگفت مردم برای ساندیس خوردن در راهپیمایی شرکت میکنند بعد از مدتی دید که طرفندهای اینچنینی جواب نمیدهد و مورد تمسخر مردم قرار گرفت؛ بنابراین یاد گرفت که باید روی این سوژههای واقعی سرمایه گذاری کند.
حجت الاسلام جنتی محب ضریب دادن رسانهای به سوژه گیرا در جامعه و سوار کردن گفتمان معاند بر روی موج رسانهای را دو راهبرد دیگر در عرصه جریان سازی عنوان کرد و یادآور شد: هنوز ذهنها درگیر مرگ مهسا امینی بود، که دختر دیگری را پیدا کردند و با آن موج را ادامه دادند و جزئیات زندگی آن افراد را روایت میکردند. ما دیروز در جریان حمله صهیونیستها، چند شهید دادیم؛ آیا توانستیم زندگی آنها را برای مردم روایت کنیم؟!
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی، در نقد عملکرد جبهه خودی در فرآیند گفتمان سازی و جریان سازی، گفت: ما برای تبیین گفتمان خود معمولا مفاهیم کلی را ارائه میدهیم و استدلال میآوریم.
وی با اشاره به این جمله رهبر انقلاب که میفرمانید جهاد تبیین حضرت زینب(س)، جهاد روایت بود، بیان داشت: اگر روایت آن حضرت غالب نمیشد هیچ کدام ما امروز سر سفر اباعبدالله(ع) رشد معنوی نمی کردیم؛ یک دلیل این غلبه، نداشتن رسانه برتر و غالب از سوی دشمن بود اما امروز دشمن ما رسانههای قوی دارد. خاصیت رسانه این است که می تواند واقعیت را در درون خود هضم کند و واقعیت دیگری را به مخاطبان نشان دهد.
ذهنیت زیست بوم فرهنگی کشور
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی با طرح این پرسش که در زیست بوم فرهنگی کشور ذهنیت اکثریت جامعه کجاست؟ گفت: به عنوان مثال در مسئله حجاب یک عده بسیار کمی طرفدار سرسخت بیحجابی هستند، یک جمعیت بسیار کمی نیز برای حفظ حجاب میجنگند اما اکثریت خاموشی که در این بین هستند، اصلا مسئلهشان حجاب نیست؛ در چنین فضایی، دنیای رسانه هر تصویری بسازد میتواند ذهن اکثریت را به طرف خود جلب کند.
حجت الاسلام جنتی محب، در واکاوی فتنه ۸۸، اظهار کرد: شش ما دستگاههای امنیتی به رهبر انقلاب میگفتند که اجازه بدید همه کسانی که آشوب میکنند را بگیریم و کار تمام شود اما ایشان آنقدر با مردم صحبت کرد تا بالاخره جمعیت کثیری از مردم پای کار آمدند و نهم دی را رقم زدند. امروز در عرصه جهاد تبیین نیز ما باید همین کار را انجام بدهیم.
وی با بیان اینکه ما باید درباره تصویر ذهنی مردم فکر کنیم، گفت: رهبر معظم انقلاب در جمع برخی از فعالان جهادی و فرهنگی فرمودند در مقام اقدام، همراهی ۱۰ درصد مردم کافی است مثل جنگ تحمیلی و عرصههای دیگر، اما در مقام ذهنیت، همراهی ۱۰۰ درصد مردم را نیاز داریم.
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی افزود: بنابراین باید در عرصه جهاد تبیین برای اصلاح ذهنیت ۱۰۰ درصد مردم محله خود فکر کنیم؛ دلها را همراه کنیم. اصلا منظورمان این نیست که همه مردم بیایند مسجد و نماز بخوانند اما ذهن همه را باید اصلاح کنیم؛ حتی آنهایی که باور و اعتقادشان با ما فرسنگها فاصله دارد.
حجت الاسلام جنتی محب گفت: سید حسن نصرالله و حاج قاسم دو نمونه شخصیت هایی هستند که توانستند دلهای افراد را فتح کنند حتی کسانی که به لحاظ اعتقادی با آنها موافق نیستند؛ تشییع ۱۰ میلیونی حاکی از این بود که همه او را نماد مقاوت و مردانگی میدانند.
کدام مسئله در جهاد تبیین اولویت دارد؟
وی در پاسخ به این پرسش که بر اساس جهاد تبیین کدام مسئله اولویت امروز ماست؟ بیان داشت: هرجا که دشمن بیشتر لجن پراکنی میکند، اولویت دارد. مواجهه برخی از ما با فرمان رهبر معظم انقلاب اینگونه است که همان کارهای قبلی خود را انجام میدهیم با این تفاوت که یک قید جهاد تبیین در عنوان کار خود اضافه کرده ایم.
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودند دعوا سر الگوی مدیریت در دنیا است و فشارهایی که در طول این دههها بر ما وارد شد، برای این است که یک الگوی اسلامی نتواند در مقابل جریان غرب قد علم کند.
حجت الاسلام جنتی محب در توضیح دوگانه الگوی استکبار و الگوی اسلام در این زمینه گفت: نظام لبیرال دموکراسی دیکتاتوری سرمایهدارها دین و پیشرفت را تفکیک کرده است اما در نظام جمهوری اسلامی مردم سالاری دینی، دین و پیشرفت همراه هم هستند.
وی تأکید کرد: ما نمی توانیم به تصویر بکشیم که چطور نظام اسلامی باطل کننده نقشه استکبار است و در مقابل آن قد علم کرده است. ما با دین به پیشرفت رسیدم در حالی که آنها سالهای سال تلاش کردند که دین را از زندگی حذف کنند. مسئله پیشرفت خیلی گسترده تر از آبادانی و رفاه است.
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی استقرار نظام لیبرال را بر پایه نظام کنار گذشتن مردم و تنهایی مردم دانست و گفت: در مقابل نظام ما بر پایه نظام همبستگی بر اساس به میدان آوردن مردم، استوار است.
نقش مادر پیشرفت کشور
حجت الاسلام جنتی محب جایگاه زن و بهویژه مادر را الگوی مدیرتی نظام اسلامی بسیار مهم خواند و بیان داشت: رابرت مرداک میگوید برای نابودی ایران باید خانواده و مادر را به لجن کشید؛ این فقط برای ضربه زدن به مسائل فرهنگی نیست بلکه مادر با نقشی که ایفا میکند در اقتصاد، سلامت و بسیاری از شئون دیگر خانواده نقش تعیین کنند دارد.
وی ادامه داد: اگر اعضای یک خانواده چهار نفره بخواهند هر کدام غذای روزانه خود را از بیرون تهیه کنند باید چند ده میلیون تومان هزینه کنند در حالی که این رقم در خانه و با وجود مادر، قریب به شش میلیون تومان تمام میشود. ما چقدر در مقام پیشرفت، جایگاه مادری را روایت کردیم؟
پیشرفت ما در مسائل معنوی و غیر مادی نیاز به تبیین دارد
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه الگوی تمدن غربی شکاف اجتماعی در مقابل پیوستگی اجتماعی تمدن اسلامی است، گفت: آنها مسئله همبستگی اجتماعی را هدف قرار داده اند و ما باید اهمیت این همبستگی را تبیین کنیم.
حجت الاسلام جنتی محب افزود: ما به خاطر اسلام و ایران یاد گرفتیم که به هم محبت کنیم؛ برای پیشرفت ما نیاز داریم که این مسئله را روایت کنیم و به مردم یاد بدهیم که چطور به فرزندان خود محبت کنند. آیا ما نتوانسته ایم برای فرزندان خود جا بیندازیم که تو را به خاطر خودت دوست داریم نه به خاطر حجاب و… باید به بچه ها شخصیت و هویت داد.
وی با تأکید بر اینکه نظام مسائل پیشرفت ما در حوزه مسائل معنوی و غیر مادی نیاز به روایت دارد، گفت: رهبر معظم انقلاب فرمودند که اگر در جنگ تحمیلی مادران شهدا در مواجهه با پیکر فرزندان خود بیتابی و اعتراض میکردند، مطمئنا جنگ در همان سالهای اول زمینگیر میشد.
غفلت از تعریف نقش اجتماعی برای بانوان زمینهساز فتنه سال گذشته شد
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد: مادران ما چقدر میتوانند نقش آفرین باشند؛ اما امروز چه تصوری از جایگاه مادر و زن داریم؟ در برخی سریالها، فیلمها و برخی سلبریتیهای طنز پرداز جایگاه مادر را به سخره میگیرند؛ چون ما نقش اجتماعی برای زن تعریف نکردیم دشمن توانست سال گذشته از جریان زن، زندگی، آزادی بهره برداری کند.
حجت الاسلام جنتی محب در جمع بندی بحث خود خاطرنشان کرد: برای روایت و جریان سازی رسانهای خلق سوژه واقعی از بدنه جامعه مهمترین مسئله برای اصلاح تصویر سازی ذهنی مردم است. آقا رسول الله(ص) این کار را میکرد؛ او در بطن زندگی مردم بود.
وی تأکید کرد: ما در روایت فقط کلی گویی می کنیم؛ در حالی که در محله باید با کمک همه ظرفیت محله، سوژه هایی را شناسایی و روایت کنم و نشان بدهم که همبستگی اجتماعی، محبت و حفظ کرامتها چقدر میتواند اثرگذار باشد.