ریاست مرکز توسعه حل اختلاف:

تمام قد از سازمان داوری هدایت حمایت می‌کنیم

تمام قد از سازمان داوری هدایت حمایت می‌کنیم
حسین فلاح مراد
0
۲۴ آذر ۱۴۰۱

حجت الاسلام صادقی ضمن قدردانی از زحمات سازمان تبلیغات اسلامی و بنیاد هدایت برای راه اندازی سازمان داوری هدایت، از حمایت همه جانبه خود برای پیشبرد اهداف این مجموعه خبر داد.

به گزارش خبرنگار مرکز رسانه بنیاد هدایت، نخستین همایش تخصصی امامان صلح و سازش کشور، با  حضور مسئولان قوه قضائیه و داوران مراکز آزمایشی سازمان داوری هدایت برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف، در آئین افتتاحیه این همایش به پرتنش بودن وضعیت اخلاقی جامعه و متعدد بودن علل این تنش‌ها اشاره و عنوان کرد: امروزه مردم و حتی برخی از متدینین به سمت و سوی رقابت در امر دنیا کشانده شده‌اند، بطوریکه وقتی به خواسته‌های خود دست نمی‌یابند عصبی می‌شوند.

وی با بیان اینکه این خواسته‌های برآورده نشده تبدیل به عقده و عصبانیت‌ها و تنش‌های بین مردم می‌شود افزود: این خواسته‌ها علت‌ افزایش دعواها و تنش‌ها هستند، البته عوامل دیگر بیرونی همچون ترافیک و غیره نیز بی‌تأثیر در تغییر اخلاق افراد جامعه نیستند؛ چراکه ترافیک به صورت ناخودآگاه افراد را عصبانی و آن‌ها را به مسابقه با یکدیگر وامیدارد، به طوری‌که اگر خودرویی از آن‌ها پیشی بگیرد عصبانی می‌شوند و چنین تنش‌هایی در شهرهای بزرگ به مراتب بیشتر دیده می‌شود.

انتظار می‌رود که روحانیون درمانگر روح باشند

حجت الاسلام صادقی درمان چنین مسائلی را از وظایف روحانیون دانست و خاطرنشان کرد: انتظار ما این است که درمانگران روح یعنی روحانیون این مشکلات را درمان کنند و بدانند که برای حل این مسائل کار دشواری را در پیش دارند.

وی به راهکارها و روش‌های درمان این مسائل اشاره و بر ارتقای دانش و مهارت‌ برای ورود در این عرصه تأکید کرد و گفت: این کار از اموری است که نیاز به آموختن دارد و استفاده از تجربه‌های یکدیگر، متون دینی و روش‌های روانشناختی نیز می‌تواند کارساز باشد.

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف ادامه داد: آنچه از دانش روانشناسی در دست ما وجود دارد، یک دانش خود بیمار است که باید مراقبت کرد تا بیماری آن به ما سرایت نکند، بلکه باید تلاش کرد تا از بخشی از آن که مفید و قابل استفاده است، بهره گرفت.

وی با تأکید بر تبدیل نشدن به توصیه گران روانشناسی مادی گرا بیان داشت: روانشناسان مادی گرا تمام ارزش‌ها را در لذت‌ها خلاصه می‌کنند و توجه ندارند که چیزی فراتر از لذت برای انسان حتی در دنیای مادی وجود دارد، همانطور که سعادت دنیوی هم غیر از لذت تلقی می‌شود و تفاوت‌های عمده‌ای ما بین آن و لذت‌ها وجود دارد.

حجت الاسلام صادقی بر استفاده از روش‌های موجود برای دستیابی به هدف ترسیم شده تأکید کرد و گفت: از روش‌هایی که می‌تواند انسان را برای آرام کردن مردم و دعوت آنان به آرامش توانمند کند و مردم را به طمأنینه برساند، باید استفاده کرد.

نهاد خانواده باید بر اساس محبت و عشق استوار باشد

وی با بیان اینکه اساس خانواده بر محبت و عشق باید استوار باشد، تصریح کرد: عشق دو دسته بزرگ دارد که شامل عشق دهنده و عشق گیرنده است که در زبان یونانی به عشق دهنده، آگاپه و به عشق گیرنده، اروس( اروتیک) می‌گویند.

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف به تشریح این دو نوع عشق پرداخت و بیان کرد: اروس عشق گیرنده و منفعت طلبانه است که فرد به خاطر خودش دیگری را دوست دارد که این عشق‌ها سطحی و زودگذر و خودخواهانه هستند، اما در مقابل عشق آگاپه یا همان عشق دیگر خواهانه وجود دارد که حقیقت عشق برای این است که انسان به دیگری توجه کند و از خود می‌گذرد، تا خیری به او برساند که به چنین عشقی، عشق حقیقی گفته می‌شود.

وی بیش از ۹۹ درصد از عشق‌های موجود بین جوانان را از نوع عشق اروتیک دانست و گفت: عمده عشق‌‌های بین افراد به این دلیل است که می‌خواهند از طرف مقابل برای خود سودی ببرند و بنیان خانواده بدین صورت و بر مبنای این عشق شکل می‌گیرد و چنین زندگی‌هایی مستعد آن هستند که وقتی ذهنیت اولیه افراد تأمین نشد به سرعت به سراغ انتقام روند و در حقیقت به دعوا و مشاجره ختم می‌شود و به دنبال آن نیز نزاع‌های حقوقی پیش می‌آید و حالا این شما هستید که باید تلاش کنید که در بین این خانواده‌ها صلح ایجاد کنید.

حجت الاسلام صادقی به کارهایی که برای ایجاد سازش فی ما بین این خانواده‌ها باید انجام گیرد، اشاره و عنوان کرد: اولین و اساسی‌ترین کار این است که این بنیان فکری غلط و ذهنیت و خواسته‌هایی که پایه تشکیل زندگی شده‌اند، از بین بروند و تحولی که شما می‌توانید در آن‌ها پدید بیاورید این است که شما باید اروس را در وجود آنان تبدیل به آگاپه کنید که این خودش کار بزرگ و دشواری محسوب می‌شود.

مصلحت زوجین در از خود گذشتگی است

وی اضافه کرد: شما همچنین باید انسان‌ها را به سمتی بکشانید که متوجه شوند، مصلحت آنان در این است که از خودشان بگذرند و این در واقع تناقضی است که باید در وجود آنان شکل بگیرد و اگر افراد خوب آن را متوجه شوند و به آن پای بند شوند می‌توانند بسیار موفق عمل کنند‌ و لذت کوتاه مدت را جایگزین سود بلند مدت و سعادت می‌کنند.

حجت الاسلام صادقی با اشاره به ۵ مبنای مشهور فلسفه اخلاق اعلام داشت: یکی از این مبناها خود گروی است که غیر از خودخواهی و خودپسندی است، خودگروی اخلاقی یعنی کاری را اخلاقا خوب می‌دانید که به سود بلند مدت خودتان منتهی شود و در واقع یعنی کاری خوب است که شما را در بهشت رضوان الهی مستقر کند و آخرت شما را بسازد.

وی افزود: خدا انسان‌ها را به معامله با خود دعوت کرده و شما باید برای بیان منافع معامله‌هایی که انسان‌ها با خدا می‌کنند، بلندگوی وحی خداوند شوید، همانطور که مولا امیر المومنین(ع) در وصایای آخرین خود به امام حسن(ع) و امام حسین(ع) فرمودند که برای اجر الهی کار کنید.

بیشتر بخوانید: کاهش آسیب‌های اجتماعی؛ هنری که از دست یک امام محله بر‌می‌آید

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف بیش از ۹۹ درصد مردم را خودگرا دانست و گفت: عمده مردم دنبال منفعت خودشان هستند و نمی‌توانند فضلیت گرا و سود گرا باشند فقط ما باید بتوانیم برای آن‌ها به خوبی ترسیم کنیم که منفعت اصلی کجاست و ذهنیت مردم را نسبت به منافع خودشان روشن کنیم که این خودش یک فن محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه که اگر کسی خواهان لذت زندگی است نیز باید بیاموزد که چطور برای همین عمر کوتاه دنیایی می‌تواند زندگی را برای خودش لذت بخش‌تر کند، اظهار داشت: قرآن تک معیاری نیست و مکتب اسلام و قرآن را چه در اخلاق و چه در حقوق و چه در زمینه‌های دیگر اسلام نباید با یک مکتب تطبیق داد و محدود به یک مکتب کرد، بلکه اینها بسیار فراتر از یک مکتب فکری می‌باشند.

حجت الاسلام صادقی ادامه داد: در فلسفه اخلاق کلیه ۵ مکتب مشهور اخلاقی، از قرآن قابل استفاده است و قرآن همه را دربردارد و جامعیت دارد و همه موارد را پوشش می‌دهد، پس می‌توان با همین خواسته‌های عادی مردم که اکثریت خود گرا و دنبال منافع خودشان هستند نیز متناسب با طرز تفکرشان و بر مبنای خواسته‌های اصلی آنان راهکارهایی ارائه کرد که اگر دنیا اندیش هستند راهنمایی شوند که چه کارهایی انجام دهند که دنیای آن‌ها تأمین شود و اگر آخرت اندیش هستند نیز متناسب با آن به انسان‌ها راهکار ارائه شود.

وی اضافه کرد: می‌توان با روش‌های مختلفی که در روایات و قرآن وجود دارد و با توجه به استعدادهای مردم و ظرفیت مخاطبان به عرصه صلح و سازش ورود کرد.

داوری از قضاوت هم حساس‌تر است

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف، پس از بیان مقدمات خود برای داوران و ارائه توصیه‌های لازم به آنان، با اشاره به شکل‌گیری سازمان داوری هدایت، از تلاش‌های ارزنده بنیاد هدایت و عوامل آن برای توسعه امر داوری قدردانی کرد و گفت: تأسیس سازمان داوری و اینکه امامان صلح تعریف و سازماندهی شدند و از آن‌ها حمایت می‌شود و تعلیم داده می‌شوند کار بسیار ارزنده و بزرگی محسوب می‌شود و زحمات زیادی را می‌طلبد که قدردان آن هستیم.

وی همچنین مسئله داوری را همچون کار قضاوت، حساس دانست و تشریح کرد: امر داوری حتی از امر قضاوت گاهی حساس‌تر است؛ چرا که در قضاوت رأی قابل اعتراض است، اما رأی داور قابل اعتراض نیست و چون در این کار تجدید نظری در کار نیست، به همین دلیل مهمتر و حساس تر از رأی قاضی محسوب می‌شود.

حجت الاسلام صادقی با بیان اینکه داور باید عالمانه، با دقت و حوصله و با کنکاش در مسئله و یافتن حقیقت امر رأی صادر کند، اظهار داشت: داوری امر دشواری است که مسئولیت سنگینی را در بردارد و توصیه مهم من این است که در هنگام داوری هم حتی سعی در ایجاد صلح و سازش باشد و تا می‌توانید از صدور رأی اجتناب کنید.

وی برکات مصالحه و سازش را فوق العاده زیاد برشمرد و گفت: نخستین برکت مصالحه در این است که هر دو طرف ماجرا بدان راضی هستند، اما در داوری یک طرف که محکوم شده است، قطعا ناراضی است و دومین برکت صلح و سازش نیز پایدارتر بودن آن است؛ چراکه در رأی امکان استمرار کشمکش‌ها وجود دارد‌ اما در صلح و سازش از تکرار پرونده سازی و بهانه انتقام گیری فرد محکوم شده جلوگیری می‌شود.

حمایت همه جانبه از مجموعه داوری

حجت الاسلام صادقی همچنین خطاب به امامان فعال در عرصه صلح و سازش بیان کرد: اگر علی‌رغم تلاش‌های شما، مصالحه صورت نگرفت، در داوری فنی داشته باشید که حکم داوری را از زبان خود محکوم بیرون بکشید و تلاش کنید وجدان طرف را به جایی بکشانید که خودش برای خودش رأی صادر کند که اینکار کمی حوصله می‌طلبد اما کار ارزنده ای می‌باشد.

وی همچنین از سازمان داوری هدایت و داوران این سازمان خواستار شد که به گونه‌ای عمل کنند که داوران تحت نظر سازمان همواره پیشتاز در سازش باشند تا آرای آنان مقبول طبع افراد قرار گیرد و مراجعه مردم به آن‌ها را افزایش دهد.

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف افزود: در سمت داوری فقط حواسمان باشد که ارزش‌ها فراموش نشوند، چراکه این کار یک فضای مادی نیز محسوب می‌شود و باید مراقب بود که آلوده به آن نشویم و پول و مادیات به اهداف اصلی ما تبدیل نشوند و بدانید اگر کرامت به خرج دهید، خداوند کریم‌تر از ما می‌باشد و آنچه در طلب آن هستیم را به ما می‌رساند.

حجت الاسلام صادقی در پایان ضمن تشکر مجدد از سازمان تبلیغات اسلامی و بنیاد هدایت برای پایه گذاری این سنت حسنه، از حمایت همه‌جانبه خود برای پیشبرد اهداف مجموعه سازمان داوری هدایت خبر داد.

در دیگر رسانه‌ها ببینید:

خبرگزاری ایسنا

خبرگزاری شبستان

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!