رئیس سازمان دارالقرآن مطرح کرد؛

بایدذهن جامعه و مسئولین قرآنی شود/ توسعه تدبر در قرآن و گفتمان سازی مفاهیم قرآنی دو مأموریت اصلی دارالقرآن

بایدذهن جامعه و مسئولین قرآنی شود/ توسعه تدبر در قرآن و گفتمان سازی مفاهیم قرآنی دو مأموریت اصلی دارالقرآن
مجتبی عظیمی
0
۰۷ دی ۱۴۰۲

حجت الاسلام تقی زاده با اشاره به لزوم ایجاد ذهن قرآنی در جامعه و مسئولین گفت: : ذهن جامعه و مسئولین باید قرآنی باشد؛ اگر ذهن مسئولین قرآنی باشد و قرآن را فهمیده باشند، در هنگام تصمیم گیری‌ها درست عمل خواهند کرد. توسعه تدبر در قرآن و گفتمان سازی مفاهیم پایه قرآن دو اولویت این سازمان در سال های پیش روست.
به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، حجت الاسلام علی تقی زاده رئیس سازمان دارالقران کریم در پنجمین نشست شبکه راهیاری بنیاد هدایت مزین به نام شهید عادی عرفانی نیا که در سالن جلسات شهید مالامیری در مرکز قم در حال برگزاری است به نسبت قرآن با مساجد پرداخت.
وی با اشاره به آیه ۱۸۷ سوره آل عمران «وَإِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِیثَاقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتَابَ لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَلَا تَکْتُمُونَهُ» گفت: خداوند به میثاق کسانی که به آن ها کتاب عطا شد اشاره می کند و از آن ها می خواهد که کتاب آسمانی را برای مردم بیان کنید و کتمان نکنید.
وی ادامه داد: تببین در ادبیات قرآنی نقطه مقابل کتمان است و به معنای تفسیر نیست؛ در ادبیات قرآن اگر قرآن و محتوای آن توضیح داده شود تبیین نام دارد؛ علمای اهل کتاب که مورد نقد قرار گرفته اند چون خود کتاب را نمی گفتند و چیزی دیگری از خود می گفتند که در آیه ۷۸ آل عمران «وَإِنَّ مِنْهُمْ لَفَرِیقًا یَلْوُونَ أَلْسِنَتَهُمْ بِالْکِتَابِ لِتَحْسَبُوهُ مِنَ الْکِتَابِ» به آن اشاره شده است؛ یعنی به گونه ای سخن می گفتند که گویا کتاب را نقل می کنند در حالی که اینگونه نبود؛ در سال های گذشته نیز برخی از مسئولین قرآن را در مقابل خود قرار می داند ولی مطالب خود بیان می کردند.
حجت الاسلام تقی زاده با اشاره به آیه شریفه«کُونُوا رَبَّانِیِّینَ بِمَا کُنْتُمْ تُعَلِّمُونَ الْکِتَابَ وَبِمَا کُنْتُمْ تَدْرُسُونَ» افزود: قرآن کریم به ما می گوید: اگر می خواهید جزء ربانیین باشید وظیفه شما تعلیم کتاب است؛ ما وظیفه داریم قرآن را فهم کنیم و در جامعه تعلیم دهیم و ا”ر این فرایند درست انجام می شد بسیاری از مسائل حل می شد.
وی به لزوم ایجاد ذهن قرآنی در جامعه پرداخت و خاطر نشان کرد: ما گمان می کنیم باید اقتصاد اسلامی و سیاست خارجی اسلامی و … را آماده کنیم و به دست مسئولین بدهیم تا عمل کنند؛ ولی رهبر معظم انقلاب نظریه ای دارند به نام ذهن قرآنی و می فرمایند: ذهن جامعه و مسئولین باید قرآنی باشد؛ یعنی مسئولین باید فهم قرآنی داشته باشند و با آن در کارها نقش آفرینی کنند. اگر ذهن مسئولین قرآنی باشد و کتاب را یاد گرفته باشند در هنگام تصمیم گیری ها درست عمل خواهد کرد.
رئیس سازمان دارالقرآن با اشاره به روایت «اِنّما نُصِبَتِ المَساجِدُ لِلقُرآن؛ مساجد را برای قرآن بنا کرده‌اند» به تلاش های بنیاد هدایت در زمینه تحقق حکمرانی محلی در مساجد اشاره کرد و ابراز داشت: ما انتظار داریم بسیاری از امور اجتماعی و سیاسی وارد مسجد شود؛ در حالی که متاسفانه بسیاری از فعالیت های قرآنی هم از مسجد خارج شده اند.
وی به توسعه فعالیت های قرآنی در مساجد پرداخت و افزود: ما بحث را باید در دو لایه پیش ببریم؛ یک سطح سیاست گذاری کلان است که در منشور توسعه فعالیت های قرآنی که در سال ۸۸ شکل گرفت حمایت های خوبی از فعالیت های قرآنی شد و شورای توسعه فعالیت های قرآنی شکل گرفت؛ اما متاسفانه در منشور توسعه فرهنگ قرآنی رد پایی از مسجد نمی بینیم و اگر بخشی از بودجه ها و فعالیت ها به مساجد آمده بود شاهد وضعیت بهتری بودیم.
حجت الاسلام تقی زاده با اشاره با تاریخچه سازمان دارالقرآن گفت: این سازمان از سال ۶۱ راه اندازی شد و تمامی امور قرآنی به غیر از مسابقات سراسری قرآن از طریق این سازمان شکل گرفته است؛ اما آنچه نقطه قوت این سازمان بوده شبکه آموزشی دارالقرآن بوده و هم اکنون نیز بیش از ۸۵۰۰ موسسه قرآنی و خانه قرآن داریم.
وی ادامه داد: از چند ماه پیش شورای توسعه فعالیت های قرآنی به سازمان تبلیغات اسلامی منتقل شد؛ ما به دنبال این هستیم که ارتباط قرآن با مسجد را اصلاح کنیم و در در افق ۵ساله و ۱۰ ساله اولویت فعالیت های قرآنی باید در مساجد باشد.
رئیس سازمان دارالقرآن خاطر نشان کرد: در سند راهبردی جدید سازمان دارالقرآن بر دو ماموریت اصلی این سازمان تاکید شده و در یک فرآیند ۵ ساله مأموریت های سازمان به این سمت خواهد رفت.
وی آموزش همگانی با تأکید بر تدبر را اولین مأموریت این سازمان عنوان کرد و گفت: هرچند برنامه های قرائت و حفظ نیز تقویت شده ولی همه این موارد مقدمه ای برای فهم و انس با قرآن است و ما دوره های مربی گری تدبر در قرآن و مباحث تفسیری و… را توسعه خواهیم داد.

حجت الاسلام تقی زاده ماموریت دوم سازمان را تمرکز بر گفتمان سازی و فرهنگ سازی مفاهیم قرآنی معرفی کرد و گفت: گفتمان سازی مفاهیم پایه قرآنی است مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است و در زمینه گفتمان سازی باید کاری کنیم که جامعه قرآن را موجود حی و زنده بداند؛ چیزی که حتی در جامعه مذهبی ما مغفول شده است و برنامه محفل نیز ماه رمضان امسال بر این امر تاکید خواهد کرد.
وی ادامه داد: لایه دوم در گفتمان سازی هم این است که ما مفاهیم موجود در قرآن را استخراج کنیم که بر اساس سخنان امام و رهبری و علامه طباطبایی ۱۵۰ آیه قرآن آماده شد؛ که طرح حفظ موضوعی و گفتمان سازی را در یک فرایند چند ساله پیش خواهیم برد.

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!