گزارشی از رویداد آرمان3/ بخش اول

نقش امام محله در عرصه تمدن سازی / آماده سازی مردم برای تمدن سازی با بهره‌مندی از قرآن، ولایت و رؤیا

نقش امام محله در عرصه تمدن سازی / آماده سازی مردم برای تمدن سازی با بهره‌مندی از قرآن، ولایت و رؤیا
مجتبی عظیمی
0
۱۶ بهمن ۱۴۰۲

به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، رویداد آرمان ۳ با حضور امامان شاخص استان‌های گیلان، هرمزگان، کرمان، ایلام و کرمانشاه در حال برگزاری است. این رویداد از روز گذشته آغاز و تا فردا شب ادامه دارد و در پایان برنامه داوری بوم ها و ارائه روایت برگزار خواهد شد.

مراسم افتتاحیه این رویداد سه روزه با سخنرانی حجت الاسلام امید محلاتی معاون راهبری بنیاد هدایت در سالن اجتماعات نمایشگاه مسجد جامعه پرداز در مسجد مقدس جمکران برگزار شد؛ وی ضمن اشاره به ارائه نقشه محتوایی رویداد آرمان گفت: وقتی می خواهیم تمدن بسازیم باید بدانیم که هر تمدنی یک سخت افزار، یک نرم افزار و یک سیستم عامل دارد؛ سیستم عامل در تمدن اسلامی مدل اداره است و مدل اداره جامعه در اسلام در هر سطحی امامت است.

حجت الاسلام محلاتی الگوی امامت را در تمامی سطوح از جامعه تا محله قابل پیاده سازی دانست و ابراز داشت: امام سه کار اصلی را انجام می دهد؛ اولین وظیفه امام تربیت نفوس است و اولین کسی که باید تربیت شود خود امام است؛ امام وظیفه دارد، اول خودش و بعد اطرافیان و همه افراد جامعه را تربیت کند.

وی تقویت ولایت عرضی و پیوندهای اجتماعی را دومین وظیفه امام برشمرد و افزود: ولایت عرضی چند سطح دارد؛ تقویت ولایت و برادری بین مؤمنین، گسترش صله رحم در بین خانواده ها و تقویت پیوندهای همسایگی از مصادیق پیوندهای اجتماعی هستند.

معاون راهبری بنیاد هدایت با اشاره به آیه شریفه «لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النّاسُ بِالْقِسْطِ؛ ما پیامبران خود را با دلایل روشن فرستادیم، و با آن‌ها کتاب آسمانى و میزان (شناسایىِ حق از باطل و قوانین عادلانه) نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند»، خاطرنشان کرد: سومین کار امام این است که مردم را پای کار بیاورد.

وی ادامه داد: در این آیه شریفه مردم فاعل هستند؛ یعنی امام باید مردم را در نقش کنشگر ببیند و پای کار بیاورد نه اینکه مطالبه گر و منفعل باشند.

بازدید از نمایشگاه مسجد جامعه پرداز دومین برنامه نخستین روز رویداد آرمان ۳ بود؛ امامان در قالب ۵ گروه مجزا به بازدید از نمایشگاه مسجد جامعه پرداز پرداختند و راویان و همسنگران بنیاد هدایت روایتگر بخش های مختلف سومین نمایشگاه مسجد جامعه پرداز بودند.

امامان محله پس از بازدید از نمایشگاه در گعده های ثبت تجربه نشستند و به مباحثه مطالب پرداختند؛ شرکت در مصاحبه های خبری نیز بخشی از برنامه های امامان بود که توسط خبرنگاران روابط عمومی بنیاد هدایت در حال برگزاری است؛ این مصاحبه ها نیز در طول دوره سه روزه برقرار است.

در نوبت عصر نیز امامان ابتدا در گعده های طراحی نقشه پیشرفت حاضر شدند و در ادامه پای سخنان حجت الاسلام حسین مهدی زاده با موضوع رویا؛ فناوری به حرکت درآوردن مردم» نشستند.

مسئول میز نظریه اجتماعی فرهنگستان علوم اسلامی قم با اشاره به نتایج دو پیمایش مجزایی که در سال ۱۳۹۷ درباره جایگاه روحانیت در نزد مردم، انجام شده است، گفت: علی‌رغم تصور کسانی که این پیمایش را انجام دادند، نتایج هر دو پیمایش این بود که همچنان مردم هیچ صنفی مثل روحانیت اعتماد ندارند.

وی خاطرنشان کرد: طبق این پیمایش تنها نگرانی مردم نسبت به روحانیت این است که مطمئن نیستند که آیا از عهده مأموریتی که نظام برای آنها در نظر گرفته است، بر می آید یا خیر؟

حجت الاسلام مهدی زاده با اشاره به فتنه سال ۴۰۱، اظهار داشت: یکی از تحلیل‌هایی که درباره وقایع سال گذشته وجود دارد، این است که علت آن هیچ ضعف جدیدی در ایران نیست. شاید برخی به اشتباه تصور کنند مشکلات و مفاسد اقتصادی ریشه این حوادث بود؛ اگر همه مفاسدی که در کشور رقم خورده را با هم جمع کنند، یک درصد GDP ما نمی‌شود.

وی افزود: آنچه که مردم ایران و همه دنیا را به هم می‌ریزد، عدم اعتماد به مدیران و وجود فساد نیست. مدرنیته با ابزار رسانه، رؤیایی را برای ۲۰۵۰ تصویر کرده است؛ با توجه به فشار ذهنی شدیدی که هالیوود و فضای مجازی در این زمینه برای مردم ایجاد کرده، حس نارضایتی و عقب ماندگی را به مردم القاء می‌کند.

حجت الاسلام مهدی زاده تأکید کرد: تصور مردم این است که جهان در حال تحول است و آینده رؤیایی پیش روی دنیاست اما معلوم نیست روحانیت و حکومت ایران به سمت کدام آینده خواهد رفت. مسئله آینده یکی از دغدغه‌های جدی مردم است؛ این آینده از طریق فیلم و سریال‌های هالیوودی تصویر می‌شود.

امامان حاضر در رویداد پس از اقامه نماز مغرب و عشاء پای مبحث تدبر در قرآن کریم نشستند؛ حجت الاسلام حمیدرضا پورفلاح استاد تدبر در قرآن، موضوع «پایگاه قرآنی در محله» و جایگاه قرآن در تمدن نوین اسلامی ارائه کرد و اظهار داشت: با شعار دادن نمی‎توان تمدن ایجاد کرد؛ برای تحقق تمدنی الهی نیاز به کتاب آسمانی و یک منبع غنی وحیانی داریم. حضرت موسی(ع) نیز پس از نابودی حکومت فرعون، برای اینکه بتواند بنیان تمدن جدیدی را بنا کند، چهل روز در کوه طور به عبادت پرداخت.

وی قرآن را منبعی غنی و اصیل برای استخراج مبانی مورد نیاز تمدن اسلامی و نیازهای لازم برای زندگی اجتماعی دانست و گفت: با آمدن قرآن مقام نبوت ختم شد چراکه قرآن خود پیامبر ساز است؛ روحانیت می‌توانند با تکیه بر این کتاب، جانشین باشند و در این عرصه ایفای نقش کنند. پیامبر آخرین نبی بود اما آخرین هادی نیست بلکه تا قیامت مردم هم قوم و قبیله و محله نیاز به هادی دارند. بنابراین ما هرآنچه که برای ایجاد تحول اجتماعی نیاز هست را در دست داریم.

این استاد تدبر در قرآن فرمول استفاده از قرآن برای تمدن سازی را تدبر خواند و گفت: خداوند می‌فرماید «کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیاتِهِ وَ لِیَتَذَکَّرَ أُولُوا الْأَلْبابِ» این کتاب نازل شده که در آن تدبر کنیم و برای صاحبان خرد تذکر باشد. بنابراین راه فهم قرآن، تدبر است. تذکر مرحله بعد از تدبر است؛ پس از اینکه قرآن را فهمیدیم باید تذکر پیدا کنیم به اینکه در چه زمان و چه شرایطی باید کدام آموزه قرآنی را به کار ببندیم.

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!