علیان در سومین نشست «به قله نزدیکیم» تبیین کرد؛

تعیین شاخص‌ها؛ نقطه گلوگاهی پیشرفت

تعیین شاخص‌ها؛ نقطه گلوگاهی پیشرفت
حسین فلاح مراد
0
۲۶ مهر ۱۴۰۲

مؤلف کتاب معماری پیشرفت مهم‌ترین مرحله در برنامه ریزی برای پیشرفت را تعیین شاخص‌ها عنوان کرد و گفت: در مسیر رسیدن قله اگر شاخص‌های پیشرفت را تدقیق نکنیم به اسم پیشرفت شاخص‌های توسعه را به ما می‌فروشند.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، محمد علیان مؤلف کتاب معماری پیشرفت و از مؤسسان مجموعه‌های دانش بنیان همپا و مطرا، در سومین جلسه از سلسله نشست‌های«به قله نزدیکیم» در مسجد مقدس جمکران و حسینیه هدایت، اظهار داشت: انقلاب اسلامی سه دعوای جدی را پشت سر گذاشته است؛ به تعبیر رهبر معظم انقلاب شروع انقلاب و دعوای نخست در استبداد اول در سال ۱۲۷۰ و ماجرای تحریم توتون و تنباکو رقم خورد؛ مرحوم آقانجفی اصفهانی و علمای آن عصر سلسله نامه‌هایی به یکدیگر نوشتند با این مضمون که «گویا ممالک اسلامی در حال تشبه به کفار هستند».

وی دعوای نخست را دعوای نفوذ خواند و گفت: تا این زمان چهارگانه‌ای در جامعه وجود داشت؛ مسجد به عنوان محل عبادت، مسجد به عنوان محل علم آموزی، بازار و حکمرانی و اداره کشور است. در این دوران بازوی اقتصادی جریان علما و جریان حوزه گرفته شد و بانک راه اندازی شد. دومین چیزی که گرفته شد بازوی اجتماعی حوزه بود که با راه اندازی سازمان ثبت احوال و سجلد رضاخانی این کار را انجام شد.

مؤسس مجموعه دانش بنیان همپا، سومین بازو، بازوی علمی بود که نتوانستند به طور کامل از دست حوزه‌ها خارج کنند اما محدود کردند، ریاضی، نجوم، طب و سایر علومی که در حوزه تدریس و تحصیل می‌شد از حوزه گرفته شد و سال ۱۲۳۰ اولین جریان دارالفنون‌ها راه اندازی و این اتفاق کلید خورد.

مؤلف کتاب معماری پیشرفت با اشاره به حرکت خزنده دشمن برای از بین بردن عقبه تمدنی اسلام، تصریح کرد: کار بعدی این بود که جلوی تدریس فقه اجتماعی، فقه السلطان و موضوعاتی از این دست را گرفتند و کاری کردند که جریان حوزه، علوم دینی فردی را تدریس کنند. در برابر این جریان نفوذ در سال ۱۲۷۰ علمایی مانند میرزا نجفی اصفهانی و میرزا شیرازی، قیام کردند.

علیان دعوای دوم را دعوای اخراج طاغوت دانست و یادآور شد: در سال ۱۳۲۳ حضرت امام(ره) اولین بیانیه خود را صادر فرمودند با آیه« قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَهٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنى‌ وَ فُرادى‌» و حرکت خود را آغاز کردند؛ در این دعوا ما پیروز شدیم.

وی از ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۷ را دعوای تثبیت نام‌گذاری کرد و گفت: آغاز انقلاب ۱۱ تحریم کمرشکن داشتیم و اوج دعوای ما ۸ سال دفاع مقدس بود. در عملیات فتح المبین ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر در ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر منطقه از دست دشمن آزاد شد و به تعبیر شهید حسن باقری، آیندگان خواهند فهمید که چه فتوحاتی در فتح المبین داشتیم.

مکتب حاج قاسم یعنی غلبه نرم افزاری بر هیمنه پوچ استکبار جهانی

مؤلف کتاب معماری پیشرفت، ضمن اظهار گلایه از ارائه روایت نادرست از جنگ تحمیلی، بیان داشت: عقلانیت مبتنی بر معنویت نقطه قوت ما عامل اصلی پیروزی بود که باید به درستی تبیین شود؛ از این‌رو رهبر معظم انقلاب فرمودند دفاع مقدس عامل تثبیت انقلاب اسلامی بود. روایت درست از مکتب حاج قاسم، غلبه نرم افزاری بر هیمنه پوچ استکبار جهانی است.

علیان به وقایع مهم سال ۹۷ پرداخت و خاطرنشان کرد: هیلاری کلینتون در کتاب خود نوشت که نباید بگذاریم انقلاب اسلامی ۴۰ سالگی را به خود ببیند چراکه در این صورت تثبیت می‌شود. درست در همین سال رهبر معظم انقلاب برگ برنده را رونمایی کرد و آن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بود و مأموریت برای آینده کشور ابلاغ شد.

وی دعوای چهارم را ساخت آینده کشور عنوان کرد و گفت: ما در حال حاضر در وسط دعوای چهارم هستیم. نظام ساختارها و فرآیندها، نظام برنامه ریزی‌ها مهم‌ترین دعواها در این دوره هستند. مسجد جامعه پرداز چه بخواهد و چه نخواهد وارد دعوای برنامه شده است.

مؤلف کتاب معماری پیشرفت دعوای برنامه را نقطه مقابل نظام لیبرالی و مدل توسعه دانست و بیان داشت: به همین خاطر رهبر معظم انقلاب فرمودند که از واژه توسعه استفاده نمی‌کنیم و واژه پیشرفت را به کار بردند. در دفاع مقدس تقویت فهم، استعداد و خلاقیت راهکار شهید حسن باقری برای تغییر نظام برنامه ریزی بود که مبتنی بر همین الگو امروز نیز به قله پیشرفت نزدیک شدیم.

مردم؛ مهم‌ترین عامل پیشرفت از نگاه رهبری

علیان با بیان اینکه از دهه ۴۰ تا به امروز، ۳ هزار و ۷۸ بار امام و رهبر معظم انقلاب درباره پیشرفت صحبت کردند، گفت: با مطالعه و بررسی فرمایشان رهبر معظم انقلاب در این زمینه، ۱۱ شبکه مفاهیم پیشرفت استخراج کردیم. در این شبکه مفاهیم یک سیستم عامل داریم و یک بخش نرم افزاری. از نگاه رهبر معظم انقلاب تنهاترین و مهم‌ترین عامل پیشرفت مردم هستند؛ بر همین اساس ابتدای کار دولت سیزدهم فرمودند مردم را در تصمیم سازی، در نظارت، در اجرا وارد کنید.

وی با اشاره به اسناد سازمان ملل که با هدف توسعه جهانی تدوین و ابلاغ شده است، گفت: از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰ این جریان دنبال می‌شود و طبق این استناد، توسعه چهار فاکتور اساسی دارد. یکی علم و دانشگاه، دوم صنعت و کارخانه جات، منابع طبیعی و محیط زیست و مؤلفه چهارم منابع انسانی است. در ابتدای این سند می‌گویندکه همه این کارها برای این است که معادلات به جهت تولید ثروت رشد پیدا کند. اینها انسان‌ها را منابعی برای تولید ثروت می‌دانند.

مؤلف کتاب معماری پیشرفت، با تأکید بر اینکه از نگاه رهبر معظم انقلاب پیشرفت ۴ عرصه دارد، بیان داشت: عرصه اول فکر است؛ اگر امروز ما به قله نزدیکیم برای این است که رهبر معظم انقلاب محکم ایستاده‌اند که جامعه آزاد بیندیشد، در این راه هزینه زیادی مثل برجام دادیم تا سطح فکری افراد قد بکشد. ایشان در بحران‌ها جامعه را مدیریت نمی کند بلکه هدایت می کند و در اثر این نوع مواجهه افراد رشد می‌کنند.

مشخص کردن شاخص‌ها؛ نقطه گلوگاهی پیشرفت

وی شکل گیری دانش بنیان‌ها به هدایت رهبر معظم انقلاب را تفکر و خلاقیت جوانان در عرصه حل مسئله دانست و گفت: وقتی جوانان ما دریافتند که با مدل پژوهش‌هایی که در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود نمی‌توان حل مسئله کرد، این مجموعه‌های دانش بنیان تأسیس شدند. از نظر آقا معنویت و اخلاق، بر همه ابعاد پیشرفت سیطره دارد.

مؤلف کتاب معماری پیشرفت تأکید کرد: یکی از راه‌هایی که می توانیم به کمک آن به سمت جلو حرکت کنیم، احصای شاخصه‌های پیشرفت در برابر جریان شاخصه‌های توسعه است. مسجد اتاق وضعیت محله است؛ شاخص‌های پیشرفت باید در این فضا سنجیده شود و برنامه ریزی صورت بگیرد. در مسیر رسیدن قله اگر شاخص‌های پیشرفت را تدقیق نکنیم به اسم پیشرفت شاخص‌های توسعه را به ما می‌فروشند. نقطه گلوگاهی دعوای پیشرفت، مشخص کردن این شاخص‌هاست. چه خوب است که این شاخص‌ها را طلاب متناسب با زیست بوم و محله خود طراحی کنند.

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!