حجت الاسلام میرمحمدیان:

استفاده از شبستان مسجد به عنوان محیط آموزشی، اولویت دارد

استفاده از شبستان مسجد به عنوان محیط آموزشی، اولویت دارد
مجتبی عظیمی
0
۰۸ بهمن ۱۴۰۲

مدیرعامل بنیاد هدایت استقبال برخی والدین از مدارس مسجدمحور را ناشی از کژکاکردهای نظام آموزشی موجود دانست و گفت: حتی خروجی‌های مدارس مسجدمحور ضعیف هم آن‌قدر قابل اتکا است که خانواده‌ها را تشویق می کند که از این ظرفیت و قالب استفاده کنند.

به گزارش روابط عمومی بنیاد هدایت، حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان مدیرعامل بنیاد هدایت در گفت‌وگویی، به بررسی مسأله مسجد مدرسه پرداخت و اظهار داشت: بنیاد هدایت با توجه به ایده مرکزی خود که مسجد باید محور حکمرانی محلی باشد، از این ایده که مسجد در حوزه تعلیم و تربیت وارد شده و بتواند در این فرآیند حکمرانی نقش جدی داشته باشد حمایت می کند.
وی با بیان اینکه آینده جهان چندان قابل پیش بینی نیست، گفت: در شرایط کنونی نمی توان گفت مخاطب ما در این فرآیندی که در حال شکل گیری است تا کجا می‌تواند پیش برود و چه نقشی را خواهد پذیرفت اما یک چیزی را می دانیم و آن اینکه اگر یک سری از ویژگی‌های تربیتی در انسان‌ها رشد کند حتما در آینده زندگی بهتری خواهند داشت.
وی ادامه داد: برای مثال اگر خلاقیت، جمع پذیری، مدیریت و اعتماد به نفس آدم ها رشد کند، اگر عزت نفس شان رشد یافته و مدیریت و مهارت حل مسئله در آن‌ها بالا برود و یا نگاه و تفکر انتقادی‌شان برجسته شده و نگاه‌های معنوی شان قوی شود و همچنین اگر نگاه‌شان به عالم درست طراحی شود باعث می‌شود، هر اتفاقی بیفتد، این بچه‌ها حتما آینده درخشان تری خواهند داشت، هرچند آینده قابل پیش بینی نباشد.
تربیت در صحنه زندگی؛ ایده مدارس مسجدمحور
حجت الاسلام میرمحمدیان بر استفاده از ظرفیت مدارس مسجد محور تأکید کرد و گفت: بنیاد هدایت از این ایده استقبال می‌کند؛ این مدارس به جای ساختارهای قدیمی و زنگ زده و ورشکسته می‌خواهند آدم‌ها را در بستر زندگی تربیت کنند و تربیت در صحنه داشته باشند و آموزش‎های آن‌ها متناسب با نیازهای واقعیت‌های زندگی باشد.
وی تصریح کرد: اگر بنیاد هدایت بتواند پشتیبانی علمی و مالی را در این زمینه تأمین کند؛ حتما تلاش خواهد کرد که مساجدی این تجربه را به نحو عالمانه و هوشمندانه داشته باشند تا اینکه بتوانند کم کم خودشان را رشد بدهند؛ مدل‌های مختلف از نظر علمی تحلیل بشوند و بازخورد گیری بشود و لجنه‌های علمی بالای سر کار باشد؛ پشتوانه‌های علمی‌ای شکل بگیرد تا این مدارس روز به روز رشد کنند و در آن بسته‌ای که می‌خواهد در جامعه پردازی و تمدن سازی برای آینده با محوریت مسجد ارائه بشود، بسته آموزشی اش ذیل این‌ها شکل بگیرد.
مدیرعامل بنیاد هدایت خاطرنشان کرد: در حقیقت مدارس مسجد محور یک نوع تمرین کردن و مشق کردن تولید بسته آموزشی است برای آینده و متناسب با نیاز جامعه اسلامی و تمدن اسلامی به آن نیاز داریم.
وی در پاسخ کسانی که ممکن است بگویند، این کار غیر حرفه‌ای است و نیاز به یک طراحی علمی دارد، اظهار داشت: اولا مدارس فعلی نیز با این سازوکار شکل نگرفته اند؛ ثانیا حتی دانشمندان هم می گویند که مسیر دانش اینطور نیست که در کتاب خانه شکل بگیرد؛ بلکه یک سری مبانی هست و در میدان محک می خورد و پیش می رود.
کژکارکردهای نظام آموزشی فعلی؛ علت اقبال والدین نسبت به مدارس مسجدمحور
حجت الاسلام میرمحمدیان همچنین در پاسخ به این اشکال که ممکن است گفته شود با فرمولی که شما دارید پیش می روید، بچه‌ها موش آزمایشگاهی می شوند، ابراز داشت: اولا که خود این افراد با اختیار و داوطلبانه مدارس مسجد محور را انتخاب می کنند؛ ثانیا کسانی که اختیار این دانش آموزان را دارند از همه به بچه‌های خودشان دلسوزترند و کژکارکردهای نظام آموزشی فعلی، آن‌ها را به سمت مدارس مسجد محور برده است؛ ثالثا همین الان خروجی‌های مدارس مسجدمحور حتی مدارس ضعیف مسجدمحور آن‌قدر خروجی‌های قابل اتکایی هستند که خانواده‌ها را تشویق می کند که از این ظرفیت و قالب استفاده کنند.
حجت الاسلام میرمحمدیان درباره چگونگی نسبت و رابطه مدارس مسجدمحوری که توسط روحانی دیگری غیر از امام محله تأسیس شدند، اظهارداشت: امام سه شأن دارد؛ در برخی امور نقش مباشر دارد و در برخی دیگر نقش محوری و در پاره‌ای دیگر از امور نیز محرک است؛ تعلیم و تربیت از اموری است که امام در آن‌ها نقش محوری دارد؛ مهم نیست چه کسی مدیر مدارس باشد و لزومی ندارد که امام در این امور مباشر باشد؛ اما باید محوریت امام درحوزه تربیت حفظ شود و فضای تربیت قابل مدیریت باشد و هم ساز و سازگار با بخش‌های محله شکل بگیرد.
وی همچنین به ممنوعیت برگزاری کلاس‌ها در داخل مسجد نیز اشاره و ابرازداشت: این حرف که «کلاس درس داخل مسجد نباشد»، گزاره غلط و نقض غرض است و با این حرف بچه‌ها و خانواده‌ها را بی جهت از این ظرفیت محروم می کنیم.
اولویت استفاده از ظرفیت شبستان مسجد به عنوان محیط آموزشی
حجت الاسلام میرمحمدیان تأکید کرد: بر اساس روایات، لحظاتی که انسان‌ها در مسجد هستند از عمر آن‌ها محسوب نمی‌شود و مکانی که مسجد می‌شود با بقیه مکان‌ها تفاوت پیدا می‌کند و نورانیت دارد؛ به همین جهت نیز برخی از بزرگان در حوزه‌های علمیه دروس خود را در مساجد برپا می‌کردند و در حوزه‌ها مسجد می‌ساختند؛ استفاده از این ظرفیت اولویت دارد و نشست و برخواست در مسجد هم در حوزه تربیت و هم در حوزه دانش قطعا مؤثر است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مدرسه مسجدمحور شغل و مأموریت اصلی امام محله است؟ گفت: امام در محله وظایف متعددی دارد؛ تقویت ولایت عرضی و پیوندهای اجتماعی، به پا داشتن و قیام مردم برای رسیدن به خوبی‌ها و تربیت نفوس سه وظیفه اصلی امام در هر محله است.
مدیرعامل بنیاد هدایت، بر اهمیت تربیت نفوس به خصوص در حوزه جوانان و نوجوانان تأکید کرد و افزود: تربیت جوانان و نوجوانان می تواند اولویت اصلی امام باشد و در اینصورت در بخش‌های دیگر مسجد نیز مؤثر خواهد بود. بسیاری از امور اجتماعی که در مسجد رقم می خورد، باید در مدرسه آموزش داده شود؛ به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که مدرسه را یک ساختار سازگار و همسان با بخش‌های دیگر محله ببینیم.

در دیگر رسانه ها ببینید:

خبرگزاری فارس

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!