در دیدار مدیرعامل بنیاد هدایت با نماینده ولی فقیه و متولیان امر تبلیغ در استان چهارمحال و بختیاری مطرح شد؛

هویت فاخر مسجد در اسلام نیاز به تبیین دارد/ لزوم تخصصی شدن امامت مسجد

هویت فاخر مسجد در اسلام نیاز به تبیین دارد/ لزوم تخصصی شدن امامت مسجد
مجتبی عظیمی
0
۰۷ آبان ۱۴۰۲

مدیر عامل بنیاد هدایت در جریان سفر به استان چهارمحال و بختیاری با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهرکرد و متولیان امر تبلیغ در استان دیدار کرد؛ جلسه با مدیر کل و معاونان اداره کل تبلیغات استان و مدیران ادارات تبلیغات شهرستان ها و همچنین دیدار با نخبگان و فعالان فرهنگی حوزه و دانشگاه و جلسه با امامان محله استان از دیگر برنامه های سفر مدیر عامل بنیاد هدایت به این استان بود.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی بنیاد هدایت، حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان مدیر عامل بنیاد هدایت در جریان سفر به استان چهارمحال و بختیاری با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهرکرد دیدار و در جمع متولیان امر تبلیغ استان به سخنرانی پرداخت؛ جلسه با مدیر کل و معاونان اداره کل تبلیغات استان و مدیران ادارات تبلیغات شهرستان ها و همچنین دیدار با نخبگان و فعالان فرهنگی حوزه و دانشگاه و جلسه با امامان محله استان از دیگر برنامه های سفر مدیر عامل بنیاد هدایت به این استان بود.

قرارگاه ملی تبلیغ تشکیل شود

حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی نکونام نیز در این دیدار با اشاره به راه اندازی قرارگاه ملی مسجد بر نقش مهم امام جماعت تأکید کرد و گفت: کار امام جماعت بسیار مهم است و اگر امام توانمند، تربیت شده، پر استعداد و پر انگیزه نداشته باشیم به اهدافی که در این قرارگاه مدنظر است نخواهیم رسید.
وی با تحسین معرفی امامان موفق دراخبار هدایت افزود: همه باید در مجهز کردن علمی و توانمند کردن امام جماعت تلاش کنیم و و این کار صرفا با معرفی الگوی های موفق به نتیجه نمی رسد؛ بلکه باید به سمت تخصصی شدن پیش برویم و امام جماعت متخصص داشته باشیم و به مساجد بفرستیم.

امام جمعه شهرکرد بر اهمیت تبلیغ نیز تأکید کرد و ابراز داشت: معتقدیم هماهنگونه که قرارگاه ملی مسجد تشکیل شده باید قراگاه ملی تبلیغ هم تشکیل شود و در این زمینه کار شود و پراکنده کاری ها کافی نیست بلکه همه باید کمک کنیم تا مبلغین با انگیزه در این عرصه وارد شوند و یکی از نکاتی که موثر است این است که مبلغ آرامش خود را داشته باشد و بتواند به فعالیت ادامه دهد و مبلغ مورد حمایت قرار بگیرد.

مسجد صرفا محلی آرام برای عبادت نیست

حجت‌الاسلام میرمحمدیان، نیز در این دیدار با اشاره به محوری بودن مسجد در جامعه اسلامی، اظهار کرد: با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی متنی ذیل عنوان «سند ملی مسجد» تدوین شد که این سند حاصل حدود سه سال مطالعه و مباحثه با اندیشمندان و بزرگان بود و نتیجه این شد که یکی از مشکلات ما ناظر بر حوزه راهبری مسجد بوده و این بدین معناست که نهادهای مختلفی که در حوزه مسجد می‌توانند نقش‌آفرین باشند، با هم همگرا نیستند.

وی با ذکر اینکه همگرا نبودن نهادهای متولی در حوزه مسجد مهم‌ترین مشکل نیست، ادامه داد: مشکلات جدی‌تری وجود دارد که از جمله پای کار آمدن مردم یکی از آنها است یعنی سازوکاری باید باشد که مردم را پای کار بیاورد و به سمت مسجد سوق دهد؛ امروز مردم خود را صاحب مسجد نمی‌دانند و هر مشکلی در مسجد ایجاد شود دنبال مسئولی هستند که مشکل را حل کند.

حجت‌الاسلام میرمحمدیان بیان کرد: مشکل مهم دیگر، تعریف غلط و غیردقیق ما از مسجد است، بسیاری از مسئولان و متولیان این حوزه قائلند که مسجد باید محلی آرام برای عبادت مردم باشد و اگر کار دیگری هم انجام نشد، اشکالی وارد نیست؛ هنر اسلام اما این است که ساختار متفاوتی را به محل عبادت عطا کرده و این مکان مقدس مانند معابد یهودی و مسیحی نیست بلکه مسجد محل تلاقی دنیا و آخرت و محل حل حوائج مادی و معنوی، دنیوی و اخروی توأمان است.

وی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر و به‌ویژه با شیوع کرونا مساجد پای کار حل مسائل اجتماعی آمدند، توضیح داد: نکته مهم اینجاست که مسجد یک هویت صرفاً تربیتی یا اجتماعی یا عبادی ندارد بلکه حائز هویتی کامل‌تر و فاخرتر در اسلام است که باید این هویت کشف و تبیین شود. اگر نتوانیم بین آرمان‌ها و میدان ارتباط برقرار کنیم، عملاً فایده‌ای ندارد یعنی باید بتوان در وهله اول، مبانی و جایگاه مسجد در تمدن اسلامی و نظام سیاسی تبیین و برجسته شود و نمونه‌هایی از بزرگان مانند مرحوم شاه‌آبادی و نیز نمونه‌های امروزی از ائمه جماعت مساجد که تلاش کردند در حوزه عده و عُده مسجد کارهای بزرگی می‌کنند، معرفی شوند که ما با عنوان فرایند تعیُن امامت از آن یاد می‌کنیم.

حجت‌الاسلام میرمحمدیان تصریح کرد: قرارگاه ملی مسجد از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب با هدف ساماندهی امور مساجد از یک سال قبل با حضور جمعی از مسئولان کار خود را آغاز کرده و در این قرارگاه چندین ایده محوری مطرح شده است از جمله اینکه شورایی از کنشگران اصلی شکل بگیرد تا امور مساجد را ساماندهی کند؛ پرسش بعدی این بود که دبیرخانه این شورا کجا باشد که مقرر شد دبیرخانه‌ای مستقل ذیل نماینده ولی‌فقیه و امام‌ جمعه تشکیل شود؛ در این تقسیم کار، حوزه راهبری یعنی عزل و نصب امام جماعت، هیئت امنا، نظارت و ارزیابی و … بر عهده امام جمعه و مرکز رسیدگی به مساجد نیز جانشین امام‌جمعه در رسیدگی به مساجد است.

آماده سازی بسته‌های توانمندسازی در ۵۰ قالب و محتوا

مدیرعامل بنیاد هدایت با تأکید بر اینکه حوزه نرم‌افزاری مساجد در این قرارگاه بر عهده سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه سخت‌افزاری بر عهده اوقاف و امور خیریه است، افزود: یکی از چالش‌های حاکم این است که طلبه در شأن امام جماعتی تأمین شود که این مهم بر عهده حوزه علمیه قرار گرفته است و هر ساله طلابی را با این رویکرد تربیت می‌کند.

حجت‌الاسلام میرمحمدیان با تصریح اینکه حوزه مردمی بر عهده بسیج و کانون‌های فرهنگی مساجد قرار گرفته است، گفت: در حوزه نرم‌افزاری چند کار از تولید دانش گرفته تا الگوسازی، گفتمان‌سازی، طراحی عملیات، شبکه‌سازی و توانمندسازی تعریف شده است و منظور از توانمدسازی آموزش نیست؛ در این راستا بسته‌هایی در حدود ۵۰ قالب‌ و محتواهای مشخص تهیه شده است.

وی تأکید کرد: در نظام تربیت ائمه جماعات در وهله نخست باید جایگاه امام جماعت را در منظومه تمدنی برای طلاب یا کنشگرانی که در این عرصه قرار است تحت تعلیم قرار گیرند، تبیین کنیم؛ همچنین باید مشخص شود که چگونه مردم را پای کار بیاوریم و نیز چگونه منابع را تأمین کنیم که مساجد با این دو پرسش جدی مواجه هستند و تلاش داریم سرفصل‌های مرتبط با این موضوعات را آموزش دهیم. در نهایت هم باید مشخص شود که افق مسجد چیست و با این جایگاه و ابزارها که برایش تعریف کرده‌ایم به چه نقطه‌ای می‌خواهد برسد که در این خصوص نیز باید در سه حوزه خودسازی جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی برای مسجد افق‌گشایی ‌کنیم.

حجت‌الاسلام میرمحمدیان با تأکید بر اینکه مسجد علاوه بر این بسته توانمندساز نیازمند برخی کارهای ویژه نیز است، توضیح داد: یکی آنکه به جای مطالبه از دولت مبنی بر حمایت از مسجد، از دولت بخواهیم برخی خدمات خود را در حوزه‌های مختلف از پایگاه مسجد به مردم ارائه دهد؛ فرض کنید دولت ۶۰۰۰ خدمت به مردم ارائه می‌دهد که اگر بتوانیم ۶۰ عنوان از این خدمات از بهزیستی و کمیته امداد گرفته تا خدمات شهرداری یا مباحث حقوقی و داوری خانواده‌ها و… را از طریق مساجد به دست مردم برسانیم، هم مسجد و هم پشتوانه‌های مردمی تقویت می‌شوند، به علاوه اینکه رویکرد مردم‌سالاری دینی که در افق مسجد دیده شده است با این رویکرد بهتر محقق خواهد شد.

لزوم هم‌افزایی و حمایت همه نهادها از بنیاد هدایت در زمینه توانمندسازی امام

حجت‌الاسلام اسحاق سعیدی ابواسحقی؛ مدیر حوزه علمیه استان چهارمحال و بختیاری نیز دراین دیدار بر لزوم تقویت و توانمندسازی امام جماعت کرد و اظهار داشت: اگر رسالت بنیاد هدایت توانمندی امام است همه باید مساعدت کنیم تا این اتفاق بیفتد و امام جماعت توانمند و تبدیل به امام محله شده و مساجد هم تراز شوند.
وی ادامه داد: امیدواریم با رویکردی که برای بنیاد هدایت تعریف شده با همکاری حوزه های علمیه و سایر نهادها و استفاده از ظرفیت شبکه راهیاری بنیاد هدایت شاهد تعامل بیشتر با مبلغین و امامان جماعت باشیم و امامان جماعت که نیاز به تقویت و توانمندی دارند را با برگزار دوره های مختلف در این زمینه ارتقا دهیم.
مدیر حوزه علمیه استان چهارمحال و بختیاری افزود: باید در میدان این ارتباطات و تعاملات را عملی کنیم و باید حس کنیم که بنیاد هدایت به رسالت خود درست عمل می کند و ببینیم چقدر در راستای رسالت خود در زمینه ارتقاء امام و مساجد موفق عمل کرده است و ما نیز وظیفه داریم حمایت کنیم و در این مسیر کنار هم قرار بگیریم و خروجی این هم اندیشی و هم افزایی را در عمل و در میدان ببینیم.

ولی فقیه؛ الگوی تراز امامت

حجت الاسلام محمدابراهیم حجت‌پناه مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد چهارمحال و بختیاری در این جلسخ با توجه به ضرورت معرفی الگوی تراز عرصه امامت، اظهار داشت: ولی فقیه در امتداد امامت ولی عصر(عج) و ولایتش همان ولایت رسول‌ الله است، که در حوزه کلان مملکت، جهان اسلام و مستضعفان عالم دارد کار را پیش می‌برد؛ امروز هم نمود آن در محور مقاومت است و خط مقدم آن هم ابوعبیده و دوستانش هستند.

وی تصریح کرد: رهبر انقلاب در سطح کلان به عنوان یک امام و یک الگوست و به عنوان یک امام ترازی که ما دنبالش می‌گردیم، جلوی چشم همه ما است. حضرت آقا در حوزه‌های مختلف کار را پیش می‌برند. در خاطره‌ای از شهید کاظمی آشتیانی مطرح شده که وقتی به حضرت آقا گفت که برای این کاری که در حوزه مطالعاتی سلول‌های بنیادین شروع کردیم، ۷ میلیارد پول نیاز است، دوستانش گفتند آقا این مبلغ را پرداخت کرد، شما چرا بیشتر نخواستی؟ گفت فکر نمی‌کردم ایشان قبول کنند. یعنی ذهنیت او این‌طور بوده که فکر نمی‌کرده یک روحانی اینقدر درک بالایی داشته باشد و متوجه اهمیت کار علمی زیربنایی بشود.

مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد چهارمحال و بختیارتأکید کرد: ما باید در سطح جامعه، کف میدان، در تک تک استان‌ها، سراسر شهرستان‌ها و اقصی نقاط روستاهای‌مان این بحث امام جماعتی و امامت را پیش ببریم.

دشمنان از نماز جماعت ما می‌ترسند

حجت الاسلام حجت‌پناه با اشاره به علت ترس و هراس دشمن از مسلمانان، گفت: من یک بار تأملی داشتم و از نگاه صهیونیست‌ها به مسلمانان نگاه کردم. هیچ وقت به آنها حق نمی‌دهم و امیدوارم خدا ریشه آنها را بکند اما درک‌شان کردم. چراکه آنها با جماعتی مواجه هستند که در روز به سبک اهل سنت پنج مرتبه و به سبک شیعیان سه مرتبه، اینها آرایش جنگی به خود می‌گیرند؛ یعنی امام جماعت در محراب به عنوان فرمانده و پیش‌قراول می‌ایستد، افراد و اقشار مختلف از طلبه، کاسب، بازاری، اداری، باسواد، کم سواد، بی‌سواد، پیر، کوچک بزرگ، پشت سر او قرار می‌گیرند. این همان چیزی است که الان نمودش را در شعارها و رفتارهای فلسطینی‌ها می‌بینیم.

وی اهمیت محوریت مسجد در فرهنگ معماری و شهرسازی را مورد توجه قرار داد و بیان داشت: در گذشته وقتی کسی مثلا می‌پرسید مغازه فلانی کجاست؟ می‌گفتند کنار فلان مسجد. امروزه هم وقتی گردشگران خارجی به کشور ما می‌آیند، آنها را کجا می‌بریم؟ میدان نقش جهان اصفهان که این طرف و آن طرفش مسجد است؛ آنها را می‌بریم مسجد شیخ لطف الله یا مسجد جامع شهر کرد که به نام امام صادق(ع) مزین است. در گذشته برخلاف امروز اتفاقات فرهنگی و هنری ما پیوست نماز و عبادت نداشت بلکه مسجد پیوست فرهنگی و هنری داشت.

مسجد باید خاستگاه همه فعالیت‌های فرهنگی، هنری و اجتماعی باشد

مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد چهارمحال و بختیار خاطرنشان کرد: شرایط امروز این‌طور است که یک موزه، نمایشگاه و پاساژ وجود دارد و یک نمازخانه هم در زیر زمین و کنار پارکینگ، با فاصله نیم متری از سرویس بهداشتی برای آنجا می‌سازیم و با یک موکت کهنه هم آن را مفروش می‌کنیم. این پدیده را مقایسه کنید با بازارهای قدیمی ما که بناهای‌شان هیچ‌گاه از مسجد بیشتر نبود و از هرکجای شهر می‌شد مسجد را دید.

حجت الاسلام حجت‌پناه به قانونی که در مشهد مقدس به عنوان «گنبد نما» وجود دارد، گفت: طبق این قانون تا یک فاصله مشخصی از حرم، ساخت و سازها باید به گونه‌ای باشد که هرکسی هرجا ایستاده بتواند گنبد حرم امام رضا(ع) را ببینید. اگر ما کارهایی کردیم و کنار آن نماز جماعت هم خواندیم یا بناهایی ساخته شد و در کنار آن هم نمازخانه ساختیم، کار پیش نمی‌رود. مسجد باید خاستگاه همه فعالیت‌های ما باشد؛ بنابراین با این رویه‌ای که الان پیش می‌رویم، ۲۰ سال دیگر اگر گردشگری به کشور ما بیاید، جاهایی را به او نشان خواهیم داد که هیچ اثری از خدا و پیغمبر(ص) و مسجد نخواهد دید.

حجت الاسلام صفی مسئول نهاد رهبری در دانشگاه استان، حجت الاسلام فاطمی مدیر حوزه علمیه برادران شهرکرد و حجت الاسلام هاشمی مشاور استاندار از دیگر افراد حاضر در این دیدار بودند که به بیان نظرات خویش پرداختند.

حجت الاسلام میرمحمدیان در ادامه در نشست تبیینی و گفتمانی «عملیات به قله نزدیکیم» ویژه نخبگان حوزوی و دانشگاهی استان که در تالار بلاغ اداره کل تبلیغات اسلامی استان برگزار شده بود شرکت کرد و به تبیین این عملیات پرداخت.
وی با امامان محله استان نیز دیدار کرد و دیدار با حجت الاسلام احمدی امام جماعت مسجد حضرت صاحب الزمان (عج) و از پیشکسوتان امامت جمعه و جماعت استان از دیگر برنامه های مدیر عامل هدایت دراین سفر بود.

دیگر رسانه ها ببینید:

خبرگزاری ایکنا

خبرگزاری مهر

خبرگزاری ایرنا

وب سایت سازمان تبلیغات اسلامی

نظر خود را ثبت کنید

لینک کپی شد!